NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

Convenant Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Noord-Nederland

De noordelijke industrie slaat de handen ineen om de Veiligheid, de Gezondheid en de kwaliteit van het Milieu (VGM) in het noorden verder te verbeteren. Hiertoe tekenen de 16 deelnemende partijen op 17 september 2003 in het hoofdkantoor van Gasunie een convenant. Doel van dit convenant is om het niveau en de kwaliteit van de performance van uitbesteders en toeleveranciers op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu te verbeteren. Daarmee krijgt een voor Nederlandse begrippen unieke samenwerking gestalte die tot nu toe alleen in het Botlekgebied ingang heeft gevonden. Het convenant vormt een nieuwe mijlpaal op weg naar verdergaande uniformering en harmonisatie van het VGM-beleid in de industrie in Noord-Nederland.

In het algemeen worden bedrijven meer en meer aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Dat geldt niet alleen voor de producten of diensten die zij voortbrengen, maar in toenemende mate ook voor hun prestaties en optreden naar mens, milieu en maatschappij. Als gevolg hiervan krijgt het certificeren, borgen en aanspreken op prestaties op het gebied van VGM een steeds prominentere plaats in het presteren van uitbesteders en toeleveranciers.
Concreet resulteert dit in een grotere eenduidigheid op het gebied van veilig werken voor alle betrokken partijen, in standaardisatie en uniformiteit in bijvoorbeeld procedures en in het structureel samenwerken van vragers en aanbieders van diensten op het gebied van VGM.

Onder auspiciën van TxU Noord-Nederland (initiatief van noordelijke bedrijven en de N.V. NOM) hebben de deelnemende partijen gewerkt aan het ontwikkelen van een gezamenlijk VGM-beleid dat heeft geresulteerd in een nieuw VGM-convenant.
Unieke aspecten van dit convenant zijn:

1. Eenduidigheid bevordert een veilige werkwijze in de Noord-Nederlandse industrie.

2. Uniformiteit levert zowel de uitbesteder als de toeleverancier besparingen op.

3. Het structureel samenwerken van uitbesteders en toeleveranciers op het gebied van VGM wordt gestimuleerd.

De doelstelling van het convenant is gericht op het verbeteren van de VGM-prestaties. De partijen voeren een uniform en consistent VGM-beleid om te komen tot een continu verbeteringsproces, in aansluiting op (inter)nationale ontwikkelingen.
Het convenant promoot niet alleen het werken met uniforme VGM-zorgsystemen door bedrijven, maar ook VGM-trainingen en -opleidingen voor werknemers. Het gaat hierbij onder meer om: VCA certificering (Veiligheidschecklist Aannemers), de milieuchecklist, het veiligheidspaspoort, de poortinstructie en werkvergunningsystemen.
Dit najaar wordt gestart met het uitvoeren van het convenant via voorlichting en bijeenkomsten.

Bijlage 1: deelnemende partijen VGM-convenant
Bijlage 2: aanbevelingen VGM-beleid Noord-Nederland

Bijlage 1: Deelnemende partijen VGM-convenant

Het convenant is ondertekend door:


* Gasunie


* AVEBE b.a.


* NAM B.V.


* DSM Resins International BV


* Nedmag Industries Mining & Manufacturing B.V.


* Johnson Polymer B.V.


* Ingenieursbureau Het Noorden B.V.


* Essent Milieu B.V.


* Stork GLT v.o.f.


* GTI Industrie Noordoost B.V.


* IJssel Technologie B.V.


* Tebodin B.V.


* AZG, Academisch Ziekenhuis Groningen


* Vereniging SBE Eemsmond


* N.V. NOM


* TxU Noord-Nederland

Bijlage 2: Aanbevelingen VGM-Beleid Noord-Nederland

VGM Beleid Noord-Nederland

VGM Noord-Nederland wil bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van de zorg voor veiligheid, gezondheid en milieu bij de uitvoering van bedrijfsactiviteiten in de industrie in Noord-Nederland.

VGM Noord-Nederland wil bereiken dat er een uniform en consistent VGM beleid gevoerd wordt gericht op het continu verbeteren van VGM prestaties in aansluiting op (inter)nationale ontwikkelingen.

VGM Noord-Nederland stimuleert en begeleidt actief de toepassing en gebruik van erkende VGM systemen en instrumenten bij toeleveranciers en uitbesteders.

Aanbevelingen VGM Noord-Nederland


* Werkzaamheden met een verhoogd VGM risico worden uitsluitend verleend aan VCA gecertificeerde opdrachtnemers.


* Tijdelijke medewerkers die werkzaamheden uitvoeren met een verhoogd VGM risico worden uitsluitend betrokken van VCU gecertificeerde uitzend- en detacheringbureaus.


* VGM voorlichting aan de poort wordt op een uniforme wijze uitgevoerd waarbij gebruik gemaakt wordt van de Deltalinqs poortvideo of een equivalent daarvan.


* Het Veiligheidspaspoort is verplicht voor personeel van opdrachtnemers.


* Risicovolle taken kunnen alleen worden uitgevoerd indien daarvoor de vereiste opleiding is genoten en is aangetekend in het Veiligheidspaspoort.


* Het Deltalinqs werkvergunningsysteem wordt gehanteerd als standaard werkvergunningsysteem.


* De uniforme methodiek Taak Risico Analyse (TRA) wordt toegepast bij het uitvoeren van risicovolle taken.


* De resultaten van periodieke ongevallenregistraties worden door bedrijven beschikbaar gesteld voor het monitoren en het verbeteren van het veiligheidsniveau en ­imago van de industrie in Noord-Nederland.


* De milieuchecklist wordt gehanteerd voor het beoordelen en het verbeteren van de milieuzorg en -beheersing bij het uitbesteden van werkzaamheden.