Kabinet maakt afspraken over wonen en zorg (17-9-2003)
Het kabinet gaat met woningcorporaties en gemeenten harde en concrete prestatieafspraken maken over het aandeel van de productie van volledig toegankelijke woningen voor ouderen en gehandicapten. Door de vergrijzing en de wens van velen om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen, is er een grote behoefte aan volledig toegankelijke woningen. Dit schrijven minister Dekker (VROM) en staatssecretaris Ross-Van Dorp (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. De vraag naar volledig toegankelijke woningen komt van huishoudens die 55 jaar of ouder zijn en beperkt van mensen met een handicap.
In 2002 hadden 970.000 mensen behoefte aan volledig toegankelijke woningen.Het tekort aan dergelijke woningen bedroeg in 2002 41.000. Door de demografische ontwikkelingen en de extramuralisering (bevordering van zelfstandig wonen) in de gezondheidszorg zal de behoefte echter stijgen. Voor 2015 ontstaat er zo een opgave van 395.000 van deze woningen.Het Kabinet heeft bij wijze van voorbeeld becijferd hoe de opgave kan worden vervuld. Nieuwbouw en verbouw kunnen tweederde van de opgave voor hun rekening nemen. De resterende opgave zal moeten worden opgelost door vrijgekomen geschikte woningen daadwerkelijk aan ouderen en gehandicapten toe te wijzen. Partijen De realisatie van voldoende voor ouderen en gehandicapten geschikte woningen vraagt van alle partijen inspanningen.Gemeenten hebben een belangrijke rol. Zij zijn verantwoordelijk voor lokale woonplannen, woningaanpassingen, ruimte voor zorg- en welzijnsvoorzieningen in bestemmingsplannen en de inrichting van de openbare ruimte.
Corporaties moeten eveneens activiteiten voor wonen en zorg ontplooien. Veel corporaties hebben al in nauwe samenwerking met onder meer zorg- en welzijnsinstellingen initiatieven ontplooid. Van corporaties verwachten de bewindslieden nu ook een bijdrage in de toepassing van domotica: ict-technieken waarmee ouderen en gehandicapten langer zelfstandig kunnen blijven wonen, bijvoorbeeld het op afstand openen van de deur. Maar ook ouderenbonden en gehandicaptenorganisaties hebben een rol. Zij kunnen bij gemeenten en woningaanbieders het belang van een lokaal woon(zorg)beleid en plannen op het gebied van de ruimtelijke inrichting onder de aandacht brengen. Daarnaast kunnen zij consumenten informeren over de bestaande mogelijkheden om zorg en wonen beter te combineren. Uiteraard zijn mensen ook zelf verantwoordelijk voor het vinden van passende huisvesting.
Over te bouwen woningen en hoe dit binnen de huidige regels te doen gaat de rijksoverheid informatie geven aan provincies, corporaties, gemeenten en zorgkantoren.
( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=11613&site=persbericht )
Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer