VU ziekenhuis

Baanbrekende methode voor diagnostiek epilepsie onderscheiden: WA Cobb Award voor VUmc fysicus Van t Ent

Dennis van t Ent, fysicus en onderzoeker, wint de WA Cobb Award voor zijn onderzoek naar een vernieuwende methode die gebruikt wordt bij de diagnostiek van epilepsie. Deze computerondersteunde methode versnelt de diagnostiek. Daarnaast kan door deze methode beter de plek van de epileptische haard in de hersenen gelokaliseerd worden. Wanneer de exacte locatie bekend is, kan de epileptische haard bij een aantal patiënten operatief worden verwijderd.

In het prijswinnend onderzoek is een computerondersteunde methode ontwikkeld. De methode is toegepast op een aantal patiënten met epilepsie. Voor elke patiënt werden verschillende soorten epileptische pieken gevonden. Gebruik makend van dit resultaat werden de zones in de hersenen verantwoordelijk voor de epileptische aanvallen geïdentificeerd. De gevonden bronnen kwamen goed overeen met de klinische aanvalskenmerken van de patiënten. Bij een aantal patiënten zijn deze hersengebieden verwijderd middels een operatieve ingreep met uitstekende klinische uitkomst. Deze patiënten zijn aanvalsvrij. De resultaten van dit onderzoek zullen worden gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad "Clinical Neurophysiology". Naar aanleiding van deze aanstaande publicatie is Van t Ent geselecteerd voor de WA Cobb Award.

Epilepsie is een veelvoorkomende hersenziekte waarbij aanvalsgewijs de hersenactiviteit ontregeld raakt. Metingen van de elektrische en magnetische hersenactiviteit zijn belangrijke hulpmiddelen om de diagnose te stellen. In het electro-encefalogram (EEG) en magneto-encefalogram (MEG) zoekt men naar zogenaamde epileptische pieken die een aanwijzing geven waar de epilepsie in de hersenen ontstaat. Het probleem is dat er verschillende soorten pieken in verschillende delen van de hersenen kunnen ontstaan. Daarom is het belangrijk een methode te hebben die volledig automatisch de epileptische pieken in groepjes verdeelt. Dit geeft een beter beeld van het ontstaan en de plaats van de epilepsiehaarden.

Dr. Dennis van t Ent is sinds 1999 werkzaam als postdoc onderzoeker bij het centrum voor magneto-encefalografie (MEG) van het VU medisch centrum te Amsterdam. Zijn onderzoeksinteresses liggen op het gebied van de cognitieve neurowetenschappen en de methodologie van EEG/MEG signaalanalyse en bronlokalisatie. Op dit moment werkt hij aan de vergelijking tussen de geregistreerde hersenactiviteit met de MEG-methodiek en de gemeten activiteit middels andere functionele hersenscan technieken, in het bijzonder functional Magnetic Resonance Imaging (fMRI).

De W.A. Cobb Award is een internationale onderscheiding voor jonge onderzoekers, tot 40 jaar, op het gebied van de klinische neurofysiologie ter ere van de bijdrage van Dr. Cobb aan de klinische neurofysiologie. De prijs is onder auspiciën van de "International Federation of Clinical Neurophysiology" en wordt beschikbaar gesteld door Elsevier Science Publishers. De prijs wordt uitgereikt op woensdag 17 september tijdens het "international congress of Clinical Neurophysiology" in San Francisco, USA, 16-20 september.