KNHS Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie



---

Train de trainer!

9/16/2003

WANROIJ - Op 15 september vond op het KNHS-centrum Wanroij de vierde studiebijeenkomst van het Rabobank Trainersplatform plaats. De ongeveer twintig aanwezige trainers werd ditmaal een blik gegund in de "keuken" van het Nederlandse handbal. Bert Bouwer, zelf een succesvol handballer en sinds 1995 eerst trainer en inmiddels technisch adviseur van het Nederlands Handbal Verbond, vertelde openhartig welke veranderingen in inzicht hij de afgelopen jaren doormaakte. Van een autoritaire opstelling naar een moderne maar effectieve aanpak met ruimte voor overleg en het inbrengen van ideeën.

Leidraad van zijn verhaal was: 'Plaats jezelf als trainer nooit op de voorgrond. Als coach máák je geen toppers; wees blij en geniet van het feit dat je met talent mag werken en blijf jezelf afvragen hoe je je moet opstellen om het beste resultaat te bereiken.' De Nederlandse handballers stonden in de jaren '94, '95 in de wereldrangschikking ongeveer op de vijfentwintigste plaats. Alleen al door het aantal trainingsuren te verdrievoudigen schoten de prestaties omhoog. Daarna kostte verbetering niet alleen veel meer inzet en inventiviteit, maar ook gespecialiseerde vakkennis. Vooral dat laatste maakte dat zijn taak als coach ook veranderde.

De zeshonderd Rabobanktalenten die afgelopen winter de trainingen volgden, is gevraagd naar hun ervaringen bij en mening over de leden van het trainersplatform. Als meest gewaardeerde trainers kwamen daaruit naar voren: Hester Klompmaker en Arjen Vos voor het springen, Jeannette Haazen en Christa Laarakkers voor de dressuur en Alice Naber - Lozeman voor de samengestelde wedstrijdsport. Klompmaker en Laarakkers gaven vervolgens een openbare les die door alle collega-trainers met belangstelling werd gevolgd.

Joep Bartels, projectmanager van het Rabobank Talentenplan maakte in Wanroij bekend dat gewerkt wordt aan een andere opzet van de selectiedagen. Het afgelopen jaar waren dat er tien, maar voor de komende periode wordt gedacht aan minder dagen, maar dan wel in een grotere opzet, waardoor ze meer allure krijgen.

Bron: KNHS