Ecomel
Wetenschapper: biologische zuivel gezonder - 16 september 2003
Persbericht: Limmen, 16 september 2003
Wetenschapper: biologische zuivel gezonder
De melk van buiten grazende koeien is gezonder. Dat concludeert de
Wageningse onderzoeker Anjo Elgersma uit de resultaten van een nog
lopend onderzoek. Biologische koeien lopen tijdens de weideperiode
gegarandeerd buiten.
Onderzoeker dr. ir. Anjo Elgersma van Wageningen Universiteit
concludeerde de afgelopen week dat koeien die buiten lopen en vers
gras eten meer en betere melk produceren. De melk van 'buitenkoeien'
bevat meer meervoudig onverzadigde vetzuren. Meervoudig onverzadigde
vetzuren zijn goed voor hart- en bloedvaten. De linolzuurcombinatie
CLA is zelfs vier keer meer aanwezig. CLA beperkt de kans op diverse
vormen van kanker. Bij de verdere verwerking van melk tot bijvoorbeeld
kaas blijft dit hoge CLA-gehalte in stand.
Koeien in de biologische landbouw lopen tijdens de weideperiode
gegarandeerd buiten. Dat is vastgelegd in Europese regels voor de
biologische productiemethode. In Nederland wordt dit gecontroleerd
door Skal.
Inmiddels is een breed assortiment biologische zuivelproducten
verkrijgbaar. Zo brengt marktleider Campina onder de merknaam 'De
groene koe' biologische zuivelproducten op de markt, waaronder melk,
yoghurt, vla, boter en kaas. Met biologische producten weet de
consument zeker dat de melk afkomstig is van koeien die buiten gelopen
hebben.
---