Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T
Gouda, 16 september 2003
(EMBARGO tot 15.15 uur)
Reactie Afbouw- en onderhoudssector op Miljoenennota
Voortrekkersrol bij beheersing onderhoudskosten
De in de begroting van VROM omschreven eisen ten aanzien van de beheersbaarheid van onderhoudskosten van nieuwbouwwoningen en van stedelijke renovaties vraagt om een gerichte aanpak. Bedrijven in de afbouw- en onderhoudssector kunnen daarin een voortrekkersrol vervullen. Hetzelfde geldt ten aanzien van de kwaliteitseisen die aan gebouwen worden gesteld.
Daarbij is het ook van belang dat de afbouw- en onderhoudsector wordt betrokken bij de opstelling van nieuwe regelgeving voor overheidsaanbestedingen, die in de begroting van het ministerie van EZ wordt aangekondigd.
Het standpunt van de regering over het lage BTW-tarief voor de afbouw- en onderhoudssector wordt nadrukkelijk onderschreven, met name ook omdat goed onderhoud van een huis waardebehoud betekent en dus de (financiele) onafhankelijkheid van
burgers bevordert.
De bedrijfstak steunt het kabinet om bevorderen van arbeidsparticipatie breed aan te pakken. Bevorderen van arbeidsparticipatie van ouderen kan echter het beslag op arbeidsongeschiktheidsregelingen in een arbeidsintensieve sector als afbouw- en onderhoud nadelig beïnvloeden. Ook een boete bij ontslag van werknemers van 57,5 jaar en ouder kan averechts werken.
Voorts wordt invoeren van een loonbetalingsplicht in het tweede ziektejaar als een ultieme vorm van premiedifferentiatie gezien. In de sector met veel kleine bedrijven zal zo'n maatregel onevenredig zwaar doorwerken. Voor de sector is verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt dan ook van groot belang.
Het voorgaande maakt een sectorale aanpak noodzakelijk.
De sector juicht het intrekken van de WAZ toe. Wel is het noodzakelijk om de opgebouwde reserves te laten terugvloeien naar diegenen die deze hebben opgebracht, en dienen maatregelen te worden getroffen om de verzekerbaarheid van deze zelfstandigen te garanderen.
Tenslotte is de sector zeer tevreden met de prioriteit die door het kabinet wordt gegeven aan deregulering en administratieve lastenverlichting.
De afbouw- en onderhoudssector kent ruim 15.000 bedrijven en 50.000 werknemers.
Ingezonden persbericht