PGGM


Prinsjesdag: PGGM dringt aan op maatwerk

Het bestuur van PGGM acht de kabinetsplannen ten aanzien van pensioenen onzorgvuldig vormgegeven. De plannen gaan ook geheel voorbij aan de inspanningen die de zorgsector de afgelopen jaren heeft gedaan om werknemers langer op een verantwoorde manier voor het arbeidsproces te behouden.

Zo is de OBU-regeling (de VUT regeling in de zorgsector) omgezet in een FLEX-pensioenregeling. Hierdoor stijgt de leeftijd waarop werknemers het arbeidsproces verlaten.
Door het afschaffen van de fiscale aftrekbaarheid van VUT- en prepensioenpremies heeft het kabinet absoluut geen oog voor de door zorgsector geleverde inspanningen. Met name de voorheffing ineens over VUT-uitkeringen die na 1 januari 2005 ingaan, oogt zeer onredelijk en onbillijk. Als de regeringsplannen in deze vorm doorgaan kunnen ruim 30.000 PGGM deelnemers, door de heffing ineens, ernstig benadeeld worden.

Maatwerk nodig in zorgsector
Opvallend in de kabinetsplannen is het volkomen gebrek aan aandacht voor sector specifieke omstandigheden ten aanzien van pensioen en uittreden. Het werk in de zorg is dermate zwaar dat maatwerk ten aanzien van het moment van uittreding nodig is. Alleen dan kunnen waardevolle oudere werknemers voor de sector behouden blijven. PGGM vraagt het kabinet meer oog te hebben voor de arbeidsomstandigheden in de zorg. PGGM dringt er bij het kabinet op aan daarmee rekening houden in haar beleidsontwikkeling op pensioengebied.
PGGM verzorgt de collectieve pensioenregeling voor ruim 1,7 miljoen werknemers, gewezen werknemers en gepensioneerden in de sector zorg en welzijn.

PGGM - 16 September 2003