VSNU



VSNU-Persbericht
Datum: 16 september 2003

Universiteiten zien begroting 2004 als trendbreuk De universiteiten zijn blij met de betekenis die het kabinet hecht aan de kennissamenleving door in het huidige economische klimaat te investeren in kennis. Deze trendbreuk is een goede eerste stap naar de versterking van de internationale positie van Nederland als kennisland. Ook de instelling van het Innovatieplatform is een sterk signaal dat de kennissamenleving hoog op de politieke agenda staat.

De verwachtingen over Nederland als kennisland zijn hooggespannen. Voorzitter Ed d'Hondt van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) benadrukt echter dat de nieuwe investeringen nog geen garantie zijn dat Nederland haar internationale positie als kennisland kan verbeteren. "Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar is wel een signaal voor een positieve weersverwachting." Na jarenlange bezuinigingen, die ook voor de komende jaren nog op de begroting staan ingeboekt, is de voorgestelde trendbreuk een noodzakelijke en welkome verandering.

Om de hoge verwachtingen waar te kunnen maken is een aantrekkelijk kennisklimaat nodig. Of de voorgenomen beleidsmaatregelen een dergelijk klimaat dichterbij brengen hangt deels af van de uitwerking van de voornemens, zoals op het gebied van arbeidsvoorwaarden. De regering vraagt forse offers van werknemers in heel Nederland, inclusief universitaire medewerkers. Werkgevers en werknemers zullen de komende periode een balans moeten vinden tussen deze offers en de specifieke uitdagingen van de universitaire sector.

De universiteiten signaleren in de kabinetsplannen een tendens richting centralisatie. Dit kan de keuzevrijheid en eigen verantwoordelijkheid van universiteiten, pijlers van de vooraanstaande positie van het ongebonden onderzoek in Nederland, onder druk zetten. Daarnaast zal de toekomst uitwijzen hoe de middelen en maatregelen van het Innovatieplatform zullen uitpakken voor de realisering van de kenniseconomie.