FNV Bouw
FNV Bouw: koopkracht verslechtert sterk in de bouw
FNV Bouw vindt de koopkrachtplaatjes van het kabinet misleidend. Gemiddeld zouden huishoudens er komend jaar één procent op achteruitgaan. Maar een bouwvakker die werkloos raakt, valt in een veel dieper gat. Krijgt betrokkene nog WW, dan is dat al een terugval van 30 procent in het inkomen. Velen zullen echter helemaal niet meer voor WW in aanmerking komen, terwijl de bijstand meteen naar het inkomen van de partner kijkt: uitkering nul. Daarmee worden 30 jaar emancipatie en economische zelfstandigheid van vrouwen teruggedraaid. FNV Bouw adviseert het kabinet: ga bouwen! Dat lost nog een paar problemen in de maatschappij op.
Natuurlijk is het FNV Bouw een doorn in het oog dat er sinds een jaar 18.000 banen van vakmensen verloren zijn gegaan, waarmee de bouw koploper is in de teruggang van de werkgelegenheid. Maar ook over de huisvesting van laagbetaalden maakt de bond zich zorgen. Zeker nu er een discussie woedt of bepaalde wijken voor kansarme allochtonen gesloten zouden moeten worden. Zorg dan eerst dat er ook op andere plekken betaalbare woningen te vinden zijn, vindt FNV Bouw. Nog zo'n probleem: woningcorporaties kampen met langere wachtlijsten doordat de doorstroming onder huurders stagneert. Wie enkele jaren geleden nog als starter de markt van koopwoningen op kon, blijft nu in arren moede in z'n huurflatje zitten. Kortom: er moet méér en vooral meer gevarieerd gebouwd worden. Daarvoor moet het kabinet met bouwers en corporaties om de tafel. Daarvoor is allereerst nodig dat het kabinet z'n overleg met de bouwwereld herstelt. Sinds de 'bouwfraude' is het contact tussen aanbestedende overheden en bouwers gestoord. FNV Bouw vindt dat goed verklaarbaar. De bond bepleit ook zeker geen beleid van 'zand erover'. Integendeel, het gehele bouwproces moet gericht zijn op integer navolgen van regels, ook die van de CAO en de Arbowet.
FNV Bouw maakt zich sterk voor heldere en ondubbelzinnige regels voor arbeidsomstandigheden in de bouw- en houtsector. Hoog op de agenda staat de zorg voor naleving van die regels. De aanpak van het kabinet is over het algemeen zeer vrijblijvend. Werkgevers die toch al oog hadden voor betere veiligheid, gezondheid en welzijn voor werknemers worden wel gestimuleerd ermee door te gaan. Maar werkgevers die de arbeidsomstandighedenwet aan de laars lappen, hoeven in de toekomst niets te ondernemen. Er valt nog veel te verbeteren aan de kwaliteit van de arbeid in de bouw- en houtsectoren. Er gebeuren te veel ongelukken, de medezeggenschap van werknemers is onvoldoende vormgegeven, de werkdruk is te hoog en velen verrichten te zwaar werk.
En in zulke sectoren wil het kabinet VUT en vroegpensioen om zeep helpen?! FNV Bouw wijst er met klem op dat veel bouwvakkers al op hun 15e jaar zijn gaan werken. Nu staan ze op het punt dat ze gebruik kunnen maken van een regeling waarvoor ze premie hebben betaald. Daarmee maken ze tevens een plaats vrij voor een jongere, niet onbelangrijk in een tijd waarin de jeugdwerkloosheid oploopt. Maar er zijn ook genoeg oudere werknemers met een pensioenbreuk. Die overwegen of ze iets van hun vroegpensioen kunnen uitruilen tegen meer ouderdomspensioen. Daarmee gaan ze vanzelf later uit het arbeidsproces. In een onderneming met een zorgvuldig sociaal beleid komen al dit soort overwegingen tot nu recht. Maar het kabinet wil er een streep doorheen halen. In de realiteit onwerkbaar, wat Minister Remkes als hoogste baas van de ambtenaren al bewezen heeft.
Ook de kant die het kabinet op wil met de ziektekosten, holt de koopkracht van werknemers uit. Net als bij de WAO heeft de vakbeweging ook bij de ziektekosten de noodzaak van hervormingen opgepakt. In de Sociaal-Economische Raad is een advies tot stand gekomen voor een nieuw stelsel van ziektekostenverzekeringen. Voor FNV Bouw is daarin het 'brede pakket aan vergoedingen' essentieel. Daarnaast zouden de lagere inkomens gecompenseerd worden als zij een nadelig effect van een nominale premie zouden ondervinden. Inmiddels lijkt dat allemaal van de baan. Dit kabinet streeft naar een smal pakket met veel eigen bijdragen, kortom: naar een verschuiving van lasten van allen naar de zwakke groep van zieken. Het lijkt een voorschot op een nieuw systeem zonder solidariteit, waarin compensatie niet meer nodig is.
FNV Bouw
Postbus 520 3440 AM Woerden
Fax: (0348) 423 610