NATIONALE JEUGDRAAD
PERSBERICHT
Utrecht, 15 september 2003
Balkenende lokt probleemgedrag uit
Nationale Jeugdraad mist visie op jeugdbeleid bij Balkenende II
De Nationale Jeugdraad is zwaar teleurgesteld in Balkenende II. Opnieuw presenteert het kabinet een begroting zonder een duidelijke visie op jeugdbeleid. Alleen de 'probleemjongere' krijgt specifieke aandacht. Problemen van jongeren worden niet aangepakt. Het kabinet geeft geen oplossing voor het gebrek aan openbare ruimte voor jongeren, studenten die steeds meer betalen voor een kamer en opleiding, leerlingen die massaal afhaken op het VMBO en de toenemende jeugdwerkloosheid. Voorzitter van de Nationale Jeugdraad Joost de Bruin: 'Het lijkt er op dat Balkenende alleen jongeren met probleemgedrag beloont. Hebben ze last van ons dan komt er beleid. Hebben wij last van een slecht beleid, dan verandert er niets.' De Jeugdraad pleit ervoor dat jongeren meer betrokken worden bij het maken van het jeugdbeleid.
Het enige waar komend jaar geld voor uitgetrokken wordt is overlast door jongeren. Dat moet harder aangepakt worden volgens Balkenende II. De rest van de jongeren komen er bekaaid van af. Uit de begroting komen namelijk de volgende maatregelen terug: geen geld voor extra leerkrachten of beter onderwijs, geen extra kansen op de arbeidsmarkt en geen investeringen om jongeren mee te laten beslissen in de gemeente.
Het grootste bezwaar van de Jeugdraad is dat er geen enkele visie is te vinden waaruit blijkt dat het jeugdbeleid de komende jaren verbeterd wordt. De zes ministeries die samen horen te werken aan het jeugdbeleid via Operatie Jong hebben, na een jaar van onderling geruzie, een landelijke jeugdagenda opgesteld. In deze agenda wordt alleen maar gesproken over minder regels, terwijl er een integrale visie op jeugdbeleid had moeten ontstaan. De agenda laat duidelijk zien dat jongeren hier amper bij betrokken zijn geweest. Net als bij de jeugdagenda hebben jongeren ook nauwelijks invloed gehad op het begrotingsbeleid. Er is dus niet gekeken naar de successen en problemen van het huidige jeugdbeleid. Joost de Bruin: 'Het eerste wat dit kabinet nu moet gaan doen, is met jongeren in gesprek gaan en samen met ons het huidige beleid repareren. Alleen door ons mee te laten denken en beslissen kunnen wij echt meedoen en valt het jeugdbeleid van dit kabinet te redden.'
De komende tijd zijn er volop mogelijkheden om jongeren alsnog bij de beleidsplannen te betrekken. Nog voor het eind van dit jaar kan het kabinet jongeren om advies vragen over de landelijke jeugdagenda en de Welzijnsnota 2004-2008 van VWS. Ook bij de begrotingsbehandelingen van de verschillende ministeries kunnen jongeren hun mening geven.
Uit de huidige begroting heeft de Jeugdraad een voorlopige bloemlezing opgesteld om aan te geven waar de plannen van het kabinet nu niet voldoen. De kans bestaat dat deze lijst nog verder uitgebreid wordt. Van een aantal ministeries dat verantwoordelijk is voor het jeugdbeleid, heeft de Jeugdraad nog geen plan onder ogen gehad. Joost de Bruin: 'Op dit moment zijn jongeren nog niet serieus betrokken bij al deze plannen. Het lijkt er op dat jongeren alleen aandacht krijgen wanneer ze zich misdragen. Dat kan Balkenende toch niet bedoeld hebben?'
---
---