Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MIN LNV: Aandacht voor kwaliteit, meer natuur

nr. 90 16-09-2003

Nieuwe paden, vitale natuur

BEGROTING 2004 MINISTERIE LNV: AANDACHT VOOR KWALITEIT, MEER NATUUR

Versterking van de kwaliteit van natuur en landschap draagt bij aan de leefbaarheid en is van belang voor recreatie, de aantrekkelijkheid van de woon- en werkomgeving en voor versterking van het economische perspectief van het agrarische cultuurlandschap. In veel gebieden is er bestuurlijk te weinig aandacht voor de kwaliteit van het landschap. In zeer bijzondere gebieden, de Nationale Landschappen, blijft het rijk zelf verantwoordelijk voor het normeren van deze kwaliteiten, in de rest van het land wil het kabinet de normering aan provincies en gemeenten overlaten. Voorwaarde is daarbij dat de kwaliteit toeneemt. De ontwikkeling van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), een netwerk van aaneengesloten natuurgebieden door het hele land, krijgt deze regeerperiode een extra financiële impuls.

Ecologische Hoofdstructuur
In deze kabinetsperiode wordt voor de EHS ongeveer 16.000 ha grond verworven en 19.000 ha ingericht. Circa 21.000 ha komt in beheer. In 2018 moet de totale omvang van de EHS 728.500 ha zijn. Doelen ervan zijn:
. het veiligstellen van soorten en ecosystemen; . productie van schoon water en CO2-vastlegging; . bescherming van landschappelijke, cultuurhistorische, archeologische en aardkundige waarden;
. het voldoen aan recreatieve behoeften;
. het creëren van een aantrekkelijk leefklimaat en vestigingsklimaat.

De EHS komt tot stand enerzijds door gronden aan te kopen, in te richten en dan over te dragen aan terreinbeherende organisaties, anderzijds door agrariërs en andere particulieren hun eigen binnen de EHS gelegen grond zo te laten beheren dat de natuurdoelen worden bereikt. Daarvoor is er het subsidie-instrument Programma Beheer. De komende jaren zal een geleidelijke verschuiving plaatsvinden van aankoop naar beheer. Van het nog resterende deel van de EHS wordt 60 % door grondaankopen en 40% door particulier en agrarisch natuurbeheer tot stand gebracht.
De samenhang binnen de EHS wordt vergroot door het aanleggen van 27.000 ha robuuste verbindingen in de periode tot 2018. Begonnen wordt met de realisatie van 13.500 ha.

Beschermde planten en dieren
Het soortenbeleid staat maatschappelijk steeds meer in de belangstelling, omdat soms economische ontwikkelingen worden beïnvloed door de aanwezigheid van beschermde soorten, er soms sprake is van forse schade aan de landbouw en soms omdat de ene soort schade kan opleveren voor de andere.
In 2003 is de taskforce soortenbeleid van start gegaan. Deze taskforce is samengesteld uit bestuurders en vertegenwoordigers van vele maatschappelijke organisaties en heeft als taak aanbevelingen te doen over knelpunten in het soortenbeleid. Aanbevelingen van onder meer deze taskforce zullen vanaf 2004 worden vertaald in beleid. In 2004 worden vijf soortenbeschermingsplannen opgesteld. Daarnaast worden veertien van zulke plannen uitgevoerd en drie geëvalueerd. Kennis over o.a. de toepassing van regels met betrekking tot de natuur en over de verspreiding van beschermde plant- en diersoorten zal beter ontsloten worden voor overheden, bedrijfsleven en andere betrokkenen.

Waardevolle landschappen
Het rijk heeft bijzondere verantwoordelijkheid voor landschappen die internationaal gezien zeldzaam zijn, nationaal zeer kenmerkend zijn of onder grote stedelijke druk staan. Zulke gebieden vormen de Nationale Landschappen. In de interdepartementale .Nota Ruimte. zullen deze gebieden worden vastgelegd. Er komt geld beschikbaar voor behoud en versterking van deze landschappen.
Het is van belang dat plannen voor natuur en landschap in samenhang worden ontwikkeld met zaken als woningbouw en infrastructuur. Deze gedachte wordt verder uitgewerkt in de .Nota Ruimte..

Groen in en om de stad
Voor inwoners van grote steden is het van belang dat er ook in de directe omgeving voldoende natuur aanwezig is. Daarmee wordt de kwaliteit van de stedelijke omgeving verbeterd. LNV investeert in 2004 ca. 37 miljoen euro in groen voor de stedelijke gebieden, met de programma.s .groen in de stad. en .groen om de stad.. Er wordt onder andere gewerkt aan de herstructurering van 75 bestaande parken en de aanleg van 16 nieuwe groengebieden en 23 groene verbindingen.

De begroting 2004 van het ministerie van LNV en een samenvatting zijn te vinden op www.minlnv.nl

16 sep 03 15:18