Ingezonden persbericht

Gemeente Amsterdam - Kabinet laat kansen liggen in Amsterdam

16/09/2003 - Amsterdams college van B&W in reactie op Miljoenennota:

Als het gaat om werk, onderwijs, veiligheid en de integratie van nieuwe Nederlanders, krijgt Amsterdam in de nieuwe Rijksbegroting minder mogelijkheden om resultaten te boeken. Terwijl veel van de problemen die het kabinet wil aanpakken vooral in Amsterdam en in de andere grote steden spelen. Op Prinsjesdag worden zo kansen gemist. Dit stelt het Amsterdamse college van B&W als reactie op de begrotingsvoorstellen van het kabinet voor 2004. Het college van B&W houdt de wekelijkse collegevergadering vandaag in Den Haag.

"Het kabinet slaagt er onvoldoende in om het geld daar te besteden waar dat het hardst nodig is. Om de grote problemen in onze samenleving op te lossen moeten we juist in de Amsterdammers in de achterstandswijken investeren. In de Amsterdamse begroting voor volgend jaar doen we dit ook: in 2004 besteden we 25 miljoen euro aan veiligheid en 18 miljoen euro voor de strijd tegen werkloosheid, en de komende vier jaar ruim 250 miljoen euro voor onderhoud en nieuwbouw van scholen. Het kabinet moet ook scherper kiezen. De Tweede Kamer is nu aan zet om hiervoor te zorgen", aldus burgemeester Cohen namens het college van B&W.

Vooral de zwakkere groepen in de stad worden dubbel of zelfs driedubbel getroffen: zo krijgen meer dan 30.000 Amsterdamse huishoudens te maken met een forse korting op de huursubsidie. Dezelfde groep wordt ook het hardst getroffen door de bezuinigingen op de zorg, met name de ziekenfondsuitkeringen. De voorgestelde ingrepen in de WAO en de WW zullen leiden tot een toestroom van Amsterdammers naar de gemeentelijke bijstand, terwijl de gemeente minder geld krijgt om deze mensen aan werk of aanvullende bijstand te helpen. De Amsterdamse aanpak van inburgering (maatwerk in taalcursussen, wegwerken van wachtlijsten, goede voorlichting) komt door de voorgenomen stelselwijziging onder druk omdat de gemeente uit beeld verdwijnt. Waarbij het twijfelachtig is of de nieuwe voorstellen van het kabinet vruchten zullen afwerpen.

De forse bezuinigingen op de middelen voor onderwijsachterstanden treffen vooral Amsterdam hard. Daarnaast zijn de investeringen in onderwijs - waar het college van B&W op zich blij mee is - in de huidige voorstellen evenredig over alle scholen in Nederland verdeeld, terwijl nu juist een extra impuls nodig is voor de scholen in de achterstandswijken. Het kabinet stelt onvoldoende geld beschikbaar voor nazorg aan jeugdige delinquenten, terwijl een goede begeleiding van deze jongeren bij terugkeer in de maatschappij onontbeerlijk is. Ook voor de Amsterdamse aanpak van veelplegers, die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de kleine criminaliteit, schieten de middelen tekort. Zo moeten de 36 plaatsen in Den Engh die momenteel gevuld worden door Amsterdam, voortaan gedeeld worden tussen de grote steden.

De bereikbaarheid van Amsterdam staat onder druk. De aangekondigde bezuinigingen op het openbaar vervoer maken dat probleem nog weer groter. Vooral in de economisch belangrijke zuidkant van de stad - de as Haarlemmermeer - Zuidas - Almere - moet worden geïnvesteerd, onder meer in de verbinding A6-A9.

Het Amsterdamse college ziet ook een aantal positieve punten in de Miljoenennota. Zoals bijvoorbeeld de 360 miljoen euro die extra worden vrijgemaakt voor regionaal vervoer in de grootstedelijke gebieden. De invoering van de chipkaart als middel om de sociale veiligheid in het openbaar vervoer te verhogen heeft daarbij wat Amsterdam betreft hoge prioriteit. Positief is ook de aandacht van het kabinet voor de Amsterdamse haven en het verbeteren van de verbinding naar zee en het achterland. De versterking van de hele justitiële keten (van opsporing tot sancties) is ook voor Amsterdam van belang. Ook de voorgenomen deregulering binnen de ruimtelijke ordening wordt gesteund.

Investeringen in grote steden zijn hard nodig. In de vier grote steden woont bijna de helft van de Nederlanders uit de etnische minderheidsgroeperingen, en vestigt zich jaarlijks ruim een kwart van alle nieuwkomers. Er woont een derde van alle Nederlanders met een bijstandsuitkering, en de helft van de problematische drugsgebruikers houdt zich hier op. Politieagenten in de vier grote steden schrijven een kwart van alle processen-verbaal in Nederland uit.

Pb-154 Amsterdam, 16 september 2003
Mirjam Otten 06-51498394
Marleen Nieuwenhuis 06-53393233