Gemeente Geldermalsen

Geldermalsen onderzoekt zorgstructuur basisonderwijs

Het college van burgemeester en wethouders van Geldermalsen heeft besloten het instituut voor maatschappelijk welzijn Spectrum opdracht te geven tot het uitvoeren van een behoefteonderzoek zorgstructuur basisonderwijs binnen deze gemeente. Het onderzoek gaat van start in oktober a.s. Naar verwachting zullen de resultaten met aanbevelingen worden gepresenteerd in november. Vervolgens is dan het streven in december/januari de vraag vanuit het onderwijs in relatie te brengen met het aanbod en vóór 1 augustus 2003 binnen de gemeente Geldermalsen een duidelijke Zorgstructuur basisonderwijs te realiseren.

Aanleiding

Steeds vaker komt het voor dat scholen te maken krijgen met problemen van leerlingen die de competentie van de schoolorganisatie overstijgen. Leerlingen (en hun ouders/verzorgers) hebben soms zorg nodig die de school niet kan bieden, maar bijvoorbeeld de GGD of het maatschappelijk werk wel. Vanuit de scholen en de uitvoeringspraktijk van de leerplicht komen vragen naar een zorgaanbod voor deze kinderen. Niet duidelijk is, of deze zorg daadwerkelijk ontbreekt of dat deze zorg slecht toegankelijk is. In het kader van het lokaal onderwijsbeleid wordt van de gemeente verwacht dat ze een regisserende rol speelt bij afstemming van behoeften en aanbod ten aanzien van het onderwijs en welzijn. Vanuit het lokaal onderwijsbeleid wordt o.a. gewerkt aan het vroegtijdig signaleren van problemen bij jeugdigen met als achterliggende gedachte dat problemen van jongeren een succesvolle opleiding en vervolgens een maatschappelijke carrière in de weg kunnen staan. Het gaat dan met name om jeugdigen tot ongeveer 12 jaar. De gemeenteraad heeft door vaststelling van een Bestuursopdracht lokaal onderwijsbeleid op een plan van aanpak aangedrongen en het college van burgemeester en wethouders heeft dit actief opgepakt.

Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om een onderdeel van het lokaal onderwijsbeleid. Dit beleid richt zich in brede zin op alle jeugdigen tot 23 jaar.

Wat gaat Spectrum doen?

Het onderzoek van Spectrum onder de 15 binnen de gemeente Geldermalsen aanwezige basisscholen moet inzicht geven in de problemen die deze scholen op het psychosociale vlak tegenkomen bij hun leerlingen en wat hun ondersteuningsbehoefte daarbij is. Conclusies en aanbevelingen zullen moeten leiden tot een voorstel voor de opzet van een zorgstructuur voor het basisonderwijs. Het betrokken onderwijsveld en de zorgaanbieders moeten hierbij nauw worden betrokken.

Samengevat:

1. onderzoek naar wat de problemen met en van leerlingen zijn die scholen tegenkomen op het psychosociale vlak en naar de ondersteuningsbehoefte;

2. onderzoek naar het aanwezige aanbod voor leerlingen (en hun ouders/verzorgers) van het basisonderwijs en de betreffende scholen.

Aan de hand van de resultaten van het onderzoek gaat het vervolgens om het met elkaar in verband brengen van vraag en aanbod, het realiseren van een effectieve zorgstructuur rond het basisonderwijs die uiterlijk op 1 augustus 2004 (begin van het nieuwe schooljaar) moet functioneren.