Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu


Milieu- en Natuurbeleid Balkenende-2: Efficiënt maar risicovol

16 september 2003

Het kabinet Balkenende-2 weet 900 miljoen euro op de milieu-uitgaven van de overheid te besparen zonder grote nadelige effecten voor het milieu. In het klimaatbeleid wordt op de overheidsuitgaven bespaard door maatwerk bij het stimuleren van duurzame energie, doorberekening van kosten naar de consument en het inboeken van financiële meevallers. Zo is de aankoop van emissiereductie van broeikasgassen in het buitenland momenteel goedkoper dan oorspronkelijk begroot. Een mogelijke kostenstijging van deze emissiereductie in het buitenland is een risicofactor voor het klimaatbeleid.

Voor natuur en reconstructie van het landelijk gebied wordt in de periode 2004-2007 per saldo 600 miljoen euro meer ingezet dan tijdens Balkenende-1. Daarmee is de komende 4 jaar voldoende geld begroot om de kabinetsdoelstelling voor uitbreiding van de Ecologische Hoofdstructuur te realiseren. Deze realisatie heeft echter risicos. Het kabinet zet sterk in op particulier natuurbeheer, waarvoor tot op heden slechts geringe belangstelling bestaat. Daarnaast vergroot de decentralisatie van het ruimtelijk beleid de risicos op versnippering, terwijl juist grotere samenhangende natuurgebieden nodig zijn om de natuur zich aan te laten passen aan de klimaatverandering.

Doorgeschoven rekeningen
Sommige besparingen op de korte termijn vereisen op langere termijn verdergaande inspanningen. Zo zullen de kosten voor de EHS in geval van particulier natuurbeheer nog decennia lang op de begroting drukken en worden ook de kosten van de bodemsanering naar de toekomst verschoven. Het langer openhouden van Borssele (een besluit van het kabinet Balkenende-1) vergroot de nog zeer lang te bewaren hoeveelheid kernafval.
Voor geluidhinder bezuinigt het kabinet op het plaatsen van geluidsschermen en stelt het meer geld beschikbaar voor structurele, lange termijn gerichte (internationale) oplossingen. Voorbeelden zijn het onderzoek naar en (proef)toepassing van geluidsarm wegdek. Dit gaat ten koste van het oplossen van bestaande knelpunten, waardoor meer mensen langer hinder zullen blijven ondervinden van lawaai en luchtverontreiniging.

Voortzetting dalende milieutrends, maar doelstellingen blijven buiten bereik
Ook onder het huidige kabinet zullen de dalende trends in de emissies naar het milieu zich voortzetten. Uitzondering blijft de emissie van CO2. Per saldo leidt het voorgenomen kabinetsbeleid nauwelijks tot extra uitstoot van milieuverontreinigende stoffen. De internationale verplichtingen op het terrein van verzurende emissies (SO2, NOx en VOS) en luchtkwaliteit (NO2 en fijn stof) blijven echter bij de huidige kabinetsvoornemens buiten bereik. Het blijft onzeker of Nederland aan zijn Kyoto-verplichting voor 2010 kan voldoen.

Op verzoek van de Tweede Kamer en de minister van VROM heeft het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) van het RIVM de milieu-en natuureffecten van het Hoofdlijnenakkoord van het Kabinet Balkenende-2 beoordeeld. De concretisering van de Kabinetsvoornemens in de Begroting 2004 is hierbij meegenomen.

Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971