MANPOWER NEDERLAND

Ondanks ontslaggolf werkgevers positief over werkgelegenheid

Ondanks aanhoudende ontslaggolf werkgevers positief over ontwikkelingen werkgelegenheid tot eind dit jaar

Diemen, 16 september 2003.
Het vierde kwartaal verwachten per saldo meer werkgevers een toename in personeel, dan degene die een inkrimping voorzien. Echter het merendeel van de Nederlandse werkgevers blijft terughoudend over de veranderingen in het totaal aantal banen. Dit blijkt uit de Manpower Employment Outlook Survey. Een onderzoek naar de verwachte ontwikkelingen in werkgelegenheid voor het eerstvolgende kwartaal. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Manpower.

'Het aantal werkgevers in Nederland dat verwacht het komende kwartaal meer personeel in dienst te zullen nemen blijft vergeleken met het vorige kwartaal nagenoeg gelijk aldus Hans Vink CEO Manpower Nederland. Het totaal aantal werkgevers dat een daling in personeel voorspelt neemt licht toe. 'De netto werkgelegenheid blijft echter per saldo in de plus (+2%)', aldus Vink.

Werkgevers in de financiële sector, verzekeringen, onroerend goed en zakelijke dienstverlening laten zich, evenals het vorige kwartaal, het meest positief uit over de verwachte ontwikkelingen in netto werkgelegenheid tot eind dit jaar (+12%). Werkgevers in de bouwnijverheid (+6%), publieke sector (+4%) en transport (+4%) delen die mening, zij het met meer terughoudendheid.

Werkgevers in de landbouw, bosbouw en visserij (-11%), evenals de nutsbedrijven
(-7%) zijn pessimistischer ten aanzien van het vierde kwartaal. In deze sectoren wordt een daling van de netto werkgelegenheid voorspelt.

16)'Regionaal lopen de uitkomsten zeer uiteen. Noord Nederland is evenals het vorige kwartaal pessimistisch ten aanzien van de veranderingen in netto werkgelegenheid
(-9%). Werkgevers in Oost Nederland laten een ommekeer zien in hun verwachtingspatroon. Gingen zij nog van een onveranderde situatie uit in het derde kwartaal (0%), het komende kwartaal voorspellen zij een toename in netto werkgelegenheid (+7%)', zo verklaart Vink.

De Manpower Employment Outlook Survey wordt uitgevoerd onder meer dan 35000 werkgevers in 18 landen. Internationale vergelijkingen worden hierdoor mogelijk, wereldwijd, op Europees niveau maar ook per land, regio en sector.

20)'Van de 18 deelnemende landen, zijn er 15 die een positieve Net Employment Outlook voor het vierde kwartaal neerzetten. In het derde kwartaal waren er dit nog maar 12.
Wereldwijd lijken meer werkgevers derhalve een stijging van de netto werkgelegenheid te verwachten dan zij die een daling voorzien', aldus Vink.

De vooruitzichten voor het vierde kwartaal lijken het gunstigst voor werkzoekenden in de Verenigde Staten en Asia Pacific. 'Het lijkt erop dat de verbeterde uitkomsten in de Verenigde Staten, duiden op een ommekeer in de neerwaartse trend van de afgelopen drie kwartalen', aldus Vink. Of deze trend ook daadwerkelijk doorzet valt pas te concluderen na de resultaten van het volgende kwartaalonderzoek (januari tot en met maart 2004). De positieve resultaten in Asia Pacific zouden kunnen duiden op een eventuele opleving nadat de betreffende landen het eerste half jaar in de greep werden gehouden door de gevolgen van het uitbreken van het SARS virus.

Europa laat een heel wisselend beeld zien. Van de 11 deelnemende landen in Europa, zetten, evenals vorig kwartaal, 8 landen een positieve netto uitkomst neer.
Opvallend zijn de positieve resultaten die geboekt worden in België. Daar waar voor het derde kwartaal een daling van de netto werkgelegenheid werd voorspelt (-2%), verwachten Belgische werkgevers het komende kwartaal een aanzienlijke stijging in netto werkgelegenheid (+8%). Ook in Zweden (+11%) en het Verenigd Koninkrijk (+12%) voorziet men een behoorlijke toename in werkgelegenheid. Werkgevers in het Verenigd Koninkrijk laten zich echter gematigder positief uit dan in het derde kwartaal (+13%). De teneur in Duitsland is nog steeds negatief (-8%).

Franse werkgevers volgen hetzelfde patroon als de Nederlandse werkgevers. Het komende kwartaal blijft de netto werkgelegenheid nagenoeg constant (+4%).

In Spanje en Italië vallen de resultaten voor het vierde kwartaal tegen. In Spanje zakt de netto werkgelegenheid van 13% naar 3%. In Italië van 8% in het derde kwartaal naar 1% in het vierde kwartaal.

'Per saldo is het aantal Europese landen met een positieve Net Employment Outlook gelijk gebleven (8). Echter over de hele linie zien we toenemende voorzichtigheid', aldus Hans Vink.

Einde bericht

Noot voor de redactie.