Landelijke Studenten Vakbond
t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie
Advies CPB funest voor kennismaatschappij
Utrecht 15 september 2003 -De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is woedend over het advies van het Centraal Planbureau (CPB) om alle studiebeurzen om te zetten in leningen. Deze maatregel leidt tot ontoegankelijk en kwalitatief slecht onderwijs. Als de overheid haar verantwoordelijkheid op het gebied van studiefinanciering niet neemt en nog meer bezuinigt, zullen er minder mensen kunnen studeren en zullen studenten nog meer moeten werken om rond te komen. Premier Balkenende kan de kenniseconomie dan wel op zijn buik schrijven.
Het CPB gaat er onterecht van uit dat studiefinanciering in een bodemloze put verdwijnt. De LSVb stelt dat de studiebeurs mensen in staat stelt om te studeren, om zich te ontwikkelen. Dat is in hun eigen belang, maar ook in het belang van de maatschappij. Deze investering verdient zichzelf meer dan terug. De LSVb is geschrokken van het voorstel om visieloos te snijden in de begroting, zonder dat hierbij aan de langetermijneffecten wordt gedacht.
Uit onderzoek blijkt dat 27 procent van de studenten niet was gaan studeren als ze in plaats van een studiebeurs hadden moeten lenen. Het gaat hierbij voornamelijk om allochtonen en minima, groepen die de staatssecretaris juist zo graag wil betrekken bij het hoger onderwijs. Studiefinanciering moet iedereen de mogelijkheid geven om te studeren, onafhankelijk van zijn of haar financiële middelen. Het CPB gaat volledig voorbij aan het belang van een toegankelijk hoger onderwijs. Als alle beurzen worden omgezet in leningen, betekent dit dat studenten niet zullen gaan lenen, maar nog meer gaan werken. Dat is funest voor de kwaliteit van het onderwijs. Studenten werken al gemiddeld 16 uur per week en hebben nu al te weinig tijd om goed te studeren. De LSVb vraagt zich af wat er dan nog over blijft van onze doelstelling om een kennisland te worden.
Op 13 maart 2003 gingen 10.000 studenten de straat op om te demonstreren tegen het advies van de commissie CEC, waarin vergelijkbare maatregelen werden voorgesteld. "Blijkbaar is die boodschap niet goed aangekomen." aldus LSVb-voorzitter Merijn de Jong. "Als studenten merken dat zij door financieel wanbeleid niet meer kunnen studeren, zullen zij opnieuw van zich laten horen."