Gemeente Nuth


16-09-2003

Commissie geeft Nuth groen licht voor toetreding tot Gewest Maastricht en Mergelland

In de commissievergadering Economische Zaken en Intergemeentelijke Samenwerking van 15 september gaf het merendeel van de fractievertegenwoordigers groen licht voor de regiokeuze. Het collegestandpunt voor de samenwerking met het Gewest Maastricht en Mergelland (GMM) werd daardoor bekrachtigd. Daarmee is een belangrijke stap gezet richting de samenwerking met het GMM. Formeel zal het raadsvoorstel tijdens de vergadering van 7 oktober 2003 door de raad nog moeten worden bekrachtigd.

Nuth kiest voor daadkracht
De keuze voor het GMM is een moeilijke keus voor de gemeente Nuth. Doordat de gemeente Nuth na jarenlange samenwerking met Parkstad Limburg (PL) toch voor het GMM kiest toont de gemeente daadkracht. Daadkracht in het belang van de burger van de gemeente Nuth. Toetreding tot GMM is op termijn een wezenlijke stap voorwaarts in de verbetering van het gehele leefklimaat in de gemeente Nuth. Bij de gemeente Nuth groeit steeds sterker het besef dat de ontwikkeling van de gemeente veel meer aansluit bij het plattelandbeleid dan bij sterk gedomineerde stedelijke gebieden zoals Parkstad Limburg (PL) en Westelijke Mijnstreek. Deze regiokeuze ligt ook in het verlengde van de onlangs door de raad vastgestelde voorlopige Strategische Visie. Speerpunten voor de gemeente Nuth zijn handhaven en verbeteren van leefbaarheid en identiteit; handhaven en versterken van groen en landschap; kwalitatief en kwantitatief goede
volkshuisvestingsmogelijkheden; bevorderen regionale werkgelegenheidsfunctie; toeristisch-recreatieve voorzieningen op maat; veiligheid en beschikbaarheid/bereikbaarheid van voorzieningen. Kortom zaken waar de burger van een groene en natuurrijke gemeente Nuth behoefte aan heeft.

Nuth stroopt de mouwen op
Het merendeel van de fractievertegenwoordigers steunde tijdens de commissievergadering het raadsvoorstel. CDA, GroenLinks, Groot Nuth, Lijst Lenoir, VVD, en vormen hiermee binnen de raad een draagvlak van 13 van de 17 raadsleden. Math Suppers van Leefbaar Nuth onthoudt zich voorlopig nog van stemming. De gemeente Nuth gaat daarmee de uitdaging aan om het werk te verzetten dat nodig zal zijn om een volwaardige partner te worden van het GMM. Dit vraagt daadkracht die het ambtelijk apparaat zal omzetten in het soepel laten verlopen van deze regiokeuze. De aansluiting bij GMM verlangt zowel ambtelijk als bestuurlijk aanpassingen van de gemeentelijke organisatie. De initiatieven komen bij het GMM van onderop. De gemeenten nemen in deze samenwerkingsvorm het initiatief. De gekozen onderwerpen worden eerst door de ambtenaren voorbereid. Met dit ambtelijk advies gaan de portefeuillehouders onderling aan de slag. Ten slotte zal dit bestuurlijk resultaat aan de colleges en raden van de gemeenten worden voorgelegd. In de komende periode zal duidelijk worden tot welke kwalitatieve en kwantitatieve personele gevolgen dit zal leiden. Dit is een uitdaging die ook de creativiteit zal bevorderen om op ambtelijk niveau de gemeenten nauwer te laten samenwerken om de effectiviteit te verhogen. Er zal een hoop werk verzet gaan worden door het bestuur en de ambtelijke organisatie van de gemeente Nuth. Een proces dat jaren in beslag zal nemen. In deze keuze vormt de burger het belangrijkste uitgangspunt en de hoeveelheid werk die daarvoor verzet moet gaan worden komt op een tweede plaats.

Nuth, blijft een goede buur van Parkstad Limburg Wethouder Pansters gaf de commissieleden antwoord op de verdere consequenties over de samenwerking met PL. De gemeente Nuth blijft als goede buur samenwerken met de PL-gemeenten. Net zoals Vaals en Gulpen-Wittem die beiden deel uitmaken van het GMM en niet van PL. Educatie, GGD, RIO, HALT, bibliotheekwerk, CVV, arbeidsmarktbeleid, maatschappelijke opvang en OGGZ, maatschappelijk werk, jeugd- en jongerenwerk, ouderenwerk en jeugdzorg zijn onderwerpen die de gemeente Nuth samen met PL oppakte. Gemeente Nuth blijft als buurgemeente haar verplichtingen richting PL nakomen. De gemeenten Vaals en Gulpen-Wittem hebben bewezen dat het inkopen van diensten van PL een reële optie is. Bij de gemeente Nuth met haar centrale ligging, staan samenwerking en goede burenrelaties altijd hoog in het vaandel.