Nederlandse Hartstichting


HartsTocht en LijfReis in Naturalis te Leiden Hartstichting tegen afwijzing Raad van Hoofdcommissarissen De Hartstichting is onaangenaam verrast door het besluit van de Raad van Hoofdcommissarissen om de politie NIET uit te rusten met AED's. De Raad is van mening dat dit een taak is van de ambulances, en wanneer dit nodig is, dan moet het aantal ambulances maar uitgebreid worden. Verder wijst men op de eigen verantwoordelijkheid van de beheerders van openbare ruimtes (winkelcentra of spoorwegstations). De Hartstichting is van mening dat de Raad zich aan haar verantwoordelijkheid onttrekt. Niet alleen is na een melding de politie veelal ook ter plaatse, zij is er vaak veel eerder. De wettelijke aanrijtijd van een ambulance van maximaal 15 minuten is voor een hartstilstand veel te laat. Wanneer binnen 5 minuten gedefibrilleerd wordt is de overlevingskans 72%, wanneer dit langer duurt tot 12 minuten, dan neemt dit af tot 10%. Om deze reden wil de Hartstichting bij een melding van een hartstilstand dat ook de politie ingeschakeld wordt. Met een bescheiden investering kunnen zo zeker meer dan 150 levens per jaar worden gered.
Hoewel de Hartstichting het standpunt deelt dat een AED ook in winkelcentra of stations zou moeten hangen, is zij van mening dat dit maar een deel van de oplossing is. Immers, jaarlijks worden 15.000 mensen buiten het ziekenhuis door een hartstilstand getroffen, driekwart hiervan gebeurt thuis.
Naar de mening van de Hartstichting laat de politie hier haar (wettelijke) taak liggen om in geval van nood - en in afwachting van een ambulance - mensen hulp te bieden. Er zijn geen betaalbare alternatieven voorhanden. Verwijzen naar de ambulancedienst lijkt redelijk, maar is een schijnoplossing.