COMMISSIE GEDISTILLEERD

Gedistilleerd gaat in gesprek met politiek

Tijdens de Gedistilleerd Sociëteit zal de heer S. Buijs(CDA), lid van de Tweede Kamer, in debat gaan met de heer H.J. Hendriks van TNO Voeding. Het onderwerp is .genieten mag..
Genietend gebruiken kun je leren. Consumenten weten niet altijd waar de grens van ongezond alcoholgebruik ligt. De Commissie Gedistilleerd heeft de handschoen opgepakt. Er wordt niet alleen aandacht geschonken aan alcoholmisbruik in de maatschappij, maar ook aan het informeren over genietend gebruik van alcohol.
.Consumenten moeten geleerd worden wat normaal gebruik en wat misbruik is., aldus de voorzitter van de Commissie Gedistilleerd, de heer P.M. Blauw.
.Het is in principe niet ongezond om 2 tot 3 glazen alcohol te drinken op een dag. De meeste genieters blijven ver van deze norm, die drinken immers maar zo nu en dan een glaasje. Mensen moeten geïnformeerd worden over drinken zonder gezondheidsrisico.s..

Alcohol drinken heeft ook gezondheidsvoordelen, zo bleek uit de lezing van Dr. H.J. Hendriks van TNO-voeding, uitgesproken op maandag 15 september in Schiedam. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat regelmatig een glaasje alcohol bijdraagt aan de gezondheid. Alcohol heeft bewezen positieve resultaten bij volksziekte nummer 1: Hart- en vaatziekten. Ook bij diabetes II en naar het zich laat aanzien bij bepaalde vormen van dementie worden positieve resultaten getoond.
De overheid zou deze kennis ook moeten meenemen in haar afwegingen rondom het Alcoholbeleid en volksgezondheid.

Wij steunen initiatieven en campagnes die verantwoord alcoholgebruik stimuleren. De heer Blauw neemt in dit licht wel afstand van de beelden in de laatste NIGZ campagne. De tv-clip van het NIGZ, waarin een jongeman na een nachtje doorzakken een schaap in zijn bed aantreft, is bij de voorzitter van de Commissie gedistilleerd niet in goede aarde gevallen. .Als het doel het terugdringen van overmatig alcoholgebruik onder jongeren is dan ondersteunen wij dat van harte. Echter de beelden die in de campagne gebruikt worden zijn nochtans vunzig. Daar willen wij ons nadrukkelijk van distantiëren., sprak Blauw.

Evenwichtig alcoholbeleid is niet uitsluitend een zaak van de overheid maar ook van de marktpartijen. Vandaar dat de Commissie Gedistilleerd opnieuw het initiatief neemt om alle partijen die zich bezighouden met alcoholbeleid te benaderen om een intensieve samenwerking te bepleiten..Het is zaak om met alle partijen die specifieke kennis op dit gebied hebben van gedachten te wisselen zodat een evenwichtig en verantwoord alcoholbeleid voor de toekomst kan worden opgesteld.. .De Commissie is deskundig op haar terrein en heeft daardoor op de ontwikkelingen in de sector een deugdelijk onderbouwde visie, waar bewindslieden hun voordeel mee kunnen doen. vindt de heer P.M. Blauw.

Het genieten van een glaasje moet mogelijk blijven. Het is een prachtig ambachtelijk product, dat past in een gezonde levensstijl.

Commissie Gedistilleerd van het Productschap Dranken / Schiedam, 12 september 2003

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de secretaris mevrouw
Mr. M.C. Guijt van de Commissie Gedistilleerd tel. (010) 426 93 40 U kunt uw vraag ook per e-mail stellen: info@pd-cg.nl.

15 sep 03 17:00