Socialistische Partij

Keer het Tij!

Agnes Kant roept ondernemingsraden op zich uit te spreken over Moberg-affaire

15-09-2003 * Tweede-Kamerlid Agnes Kant heeft vandag een brief verzonden aan de ondernemingsraden van Ahold en haar dochters Albert Heijn, Etos, Gall&Gall en DeliXL. Hierin roept zij de OR'en op zich uit te spreken tegen de buitensporige hoge beloning en bonussen van de nieuwe Ahold-topman Anders Moberg.
---

Den Haag, 15 september 2003

Geachte raad,

Begin deze maand is grote commotie ontstaan over het salaris van de nieuwe topman van Ahold, de heer Anders Moberg. De heer Anders Moberg kan een vast salaris van 1,5 miljoen euro tegemoet zien met daarnaast een variabel salaris van minimaal 1,5 miljoen euro en maximaal 4,75 miljoen euro. Mocht de heer Anders Moberg niet slagen in zijn werk, dan kan hij desondanks een gouden handdruk van 10,5 miljoen euro tegemoet zien. Net als vele burgers, gezien de reacties, vindt de SP de beloning van de heer Anders Moberg buitensporig hoog. De moeilijke situatie waarin het Ahold concern zicht bevind heeft op dit moment negatieve consequenties voor de overige werknemers van het concern. Dat bij Albert Heijn 440 banen moeten verdwijnen, maakt de riante afspraken me de nieuwe topbestuurder extra wrang. In Nederland wordt op dit moment een discussie gevoerd over de hoogte van topsalarissen. Veel burgers en consumenten hebben er grote moeite mee dat op gewone werknemers druk wordt uitgeoefend om de lonen te matigen, terwijl aan de top van het bedrijfsleven alle remmen los lijken te zijn. Ongetwijfeld leven die gevoelens ook in uw bedrijf en komt dat de arbeidsvreugde niet ten goede. Het kabinet heeft een commissie uit het bedrijfsleven ingesteld die normen heeft voorgesteld voor topsalarissen in de zogenaamde code van Tabaksblat. Ik constateer dat zowel de hoogte van de vertrekpremie als het variabele deel van het salaris in strijd is met de door de commissie Tabaksblat gepubliceerde concept code.

Ik wil u oproepen om zich als ondernemingsraad uit te spreken tegen het beloningspakket van de heer Anders Moberg. Ik vind dat, omdat het niet is uit te leggen aan de werknemers en de klanten van Ahold. Daardoor brengt het schade toe aan Ahold en de bedrijven die daar onderdeel van uitmaken. Als ondernemingsraad en belangenbehartiger van de werknemers heeft u bij uitstek een lange termijn belang bij de continuïteit van Ahold.

In de Tweede Kamer zal ik mij hard blijven maken voor wettelijke regeling die verplicht dat ondernemingsraden vooraf worden ingelicht over het salaris van de top zodat zij zich er vooraf over kunnen uitspreken.

Met vriendelijke groet,

Agnes Kant, Tweede-Kamerlid SP