NEDERLANDS POLITIE INSTITUUT

NPI: Hartmassage geen kerntaak politie

De Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) is er niet voor om politieauto's standaard uit te rusten met hartmassageapparaten, de zogenaamde defibrillatoren. De Nederlandse Hartstichting maakt zich daarvoor sterk, maar de RHC rekent medische handelingen niet tot de kerntaken van de politie. Politiemensen zijn niet opgeleid om medische handelingen te verrichten. De kerntaken van de politie zijn toezicht, handhaving en opsporing. Het hulpverlenen aan mensen die medische hulp nodig hebben, beperkt zich tot eerste hulp in afwachting van deskundig ambulancepersoneel.

De Nederlandse politie staat onder grote druk om de veiligheid te vergroten, meer strafzaken op te lossen en meer daders aan te houden. Daarover zijn kortgeleden ook prestatieafspraken gemaakt met de ministers van BZK en Justitie. Uitbreiding van het takenpakket met medische handelingen is niet alleen principieel onjuist, nog los van de eventuele juridische gevolgen, het zet ook de uitoefening van de huidige taken van de politie onder druk. Ambulances hebben tot taak binnen 15 minuten medische noodhulp te verlenen en die infrastructuur moet optimaal zijn, zonder dat eventueel falen daarvan wordt afgewenteld op de politie.

De aanschaf van de hartmassageapparaten door anderen dan de politie is toe te juichen. Zo is bekend dat is veel bedrijven op grond van de ARBO-wetgeving tot aanschaf overgegaan en personeel opleiden.

Noot redactie (