Milieukeur

15/09/2003

EXTRA AANDACHT VOOR KAT EN MILIEU

Binnenkort is het weer dierendag. Een dag waarop huisdieren nog eens extra worden verwend. Hierbij kan tegelijkertijd rekening worden gehouden met het milieu, want er is een ruim assortiment kattenbakvulling met Milieukeur beschikbaar.

Nederland telt zon 2,5 miljoen poezen en katten. Het gebruik van milieuvriendelijke kattenbakvulling levert dan ook een aanzienlijke bijdrage aan het behoud van het milieu. Kattenbakvulling met Milieukeur is gemaakt van hergebruikte materialen, met behoud van comfort voor katten en eigenaren. Stichting Milieukeur stelt hoge eisen aan deze kattenbakvulling, zoals de vocht- en stofopname van de korrels en de korrelgrootte. Korrels zijn gemaakt van afvalproducten uit de hout- en papierindustrie. Kattenbakvulling met Milieukeur mag als enige bij het GFT-afval worden gegooid. Door het composteren (en dus hergebruik) van kattenbakvullingen met Milieukeur neemt de hoeveelheid afval af.

Steeds meer mensen stellen hoge eisen aan de kwaliteit van gekochte producten. Daarbij spelen factoren als duurzaamheid en herkomst van de producten ook een belangrijke rol en niet te vergeten de invloed van (het gebruik van) het product op het milieu. Dit geldt ook voor producten die zijn bestemd voor huisdieren. Momenteel zijn maar liefst 15 merken kattenbakvulling met Milieukeur verkrijgbaar. Informeer hiernaar bij de supermarkt of dierenspeciaalzaak.

Milieukeur
Stichting Milieukeur is in 1992 op initiatief van de overheid (Ministerie van VROM en EZ en sinds 1995 het Ministerie van LNV) opgericht. Het doel van Milieukeur is het stimuleren van milieubewust handelen door producent en consument. Milieukeur wordt beheerd door de onafhankelijke Stichting Milieukeur, waarin consumenten-, producenten- en detailhandelorganisaties, milieudeskundigen en overheid deelnemen. Wanneer een product Milieukeur heeft verkregen betekent dit dat het, ten opzichte van de meeste vergelijkbare producten, minder milieubelastend is. Op dit moment is Milieukeur onder andere te vinden op verf, bungalowparken, campings, groepsaccommodaties, brandblussers, kantoorpapier, etiketten, schoenen, linoleum, schrijfblokken, toiletpapier, autoreinigingsmiddelen, autowasstraten, kattenbakvulling, varkensvlees, planten, substraat, gesneden groente, aardbeien, appels, peren, uien, appelsap en aardappelen.

Den Haag, 15 september 2003