Socialistische Partij

Keer het Tij!

Zweden zeggen nee tegen euro

15-09-2003 * Met een meerderheid van 56% heeft de Zweedse bevolking `nej' gezegd tegen de vervanging van de Zweedse kroon door de Europese euro. Dat betekent dat Zweden op monetair gebied baas in eigen land blijft en de zeggenschap over de munt en alles wat daarmee samenhangt niet hoeft over te dragen aan de bankiers van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. De Zweedse premier Persson stelt vast dat de komst van de euo in Zweden voor ten minste tien jaar van de baan is.

Vooraanstaande rol in de `nej'-campagne speelde de Zweedse Linkse Partij, met wie de SP goede contacten onderhoudt en samenwerkt in het Europees Parlement. Woordvoerder Gudrun Schymann verklaarde de referendum-uitslag zó: `Het Ja-kamp had de leiders, de media en het geld mee; wij hadden dat niet maar we hadden wél de goede argumenten'.

Jonas Sjöstedt, lid van het Europees Parlement en vooraanstaand campagnevoeder van het Nej-kamp zegt dat de overwinning groter is geworden dan aanvankelijk gedacht: `Zo'n 70% van de werknemers en van de mensen die voor de eerste keer gingen stemde, koos onze kant en stemde `nej'!'

De SP heeft haar felicitaties overgebracht aan de winnaars van het referendum, dat overigens overschaduwd werd door de laffe moord op een van de populairste politici van Zweden, minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh, zelf prominent woordvoerder van het Ja-kamp. Met een opkomst van meer dan 80% hebben de Zweden laten zien dat de moord hen niet van de gang naar het stemlokaal heeft kunnen afbrengen.

De SP stelde enkele jaren in Nederland een referendum over de invoering van de euro voor. Regering noch parlement hadden daar echter een boodschap aan, hoewel een meerderheid van de bevolking de euro niet zag zitten. Naar het zich laat aanzien komt er volgend jaar wél een referendum over de invoering van een Europese grondwet.