De Unie


ABN AMRO: CAO-overleg weer van start!

15 september 2003 - Zoals u weet wordt op 18 september a.s. het overleg over de CAO hervat.

De bonden gaan dit overleg in met een gezamenlijk pakket aan voorstellen. Dat pakket is vastgesteld door de CAO-commissies van de vier bonden, op basis van de bijna unanieme uitslag van de personeelsbijeenkomsten, die wij de afgelopen weken hebben georganiseerd.
Dat pakket ziet er als volgt uit:


1. werkzekerheid:
a) verlenging van de werkzekerheidsgarantie na 1 januari 2005 tot 1 januari 2008;
b) voortzetting van regels en faciliteiten uit de Overeenkomst met bonden (CAO, bijlage 5.1 deel III) en uit het deelakkoord Zonder Omwegen (CAO, bijlage 5.1 deel V) voor wat betreft de compensatieregeling en een ouderenregeling en het selectieproces voor elk huidig en nieuw reorganisatieproces en
c) zonodig aanpassing van de Outsourcingsovereenkomst.


2. pensioenen: onder nader te bepalen voorwaarden kunnen wij instemmen met het beëindigen van de garantiebepalingen, specifiek omschreven in hoofdstuk VII artikel 26.3 en 26.4 van het pensioenreglement 2000 (bijlage 11.3 van de CAO). Hierdoor wordt het mogelijk kleine wijzigingen in de pensioenregeling tijdens deze CAO-periode door te voeren en voor het overige met partijen een serieuze studie met betrekking tot alle overige elementen van het pensioendossier (inhoud en kosten pensioenregeling) in te richten.


3. inkomensontwikkeling: 2 ½ %.


4. bonden zullen alle overige in april ingediende voorstellen (inclusief franchiseverlaging), intrekken onder voorwaarde dat datzelfde van werkgevers kant gebeurt.

De deelnemers aan de personeelsbijeenkomsten hebben ons gemandateerd om dit pakket in de onderhandelingen in te brengen. Daarbij geldt nog dat vanuit diverse afdelingen/onderdelen van de bank handtekeningenlijsten van medewerkers zijn ingediend, die dit beleid ondersteunen.
Wij gaan er dan ook van uit dat op 18 september helder moet worden of dit pakket tot een nieuwe CAO kan leiden. Mocht dat niet zo zijn, dan zullen wij ons na 18 september met leden en niet-leden dienen te beraden over de vraag of door middel van werknemersactie de druk op uw werkgever opgevoerd kan worden. Met woorden redden we het dan immers niet meer: wij zullen dan met elkaar tot daden moeten komen om de kwaliteit van de ABNAMRO-CAO te handhaven.

Daan Leeman en Joop Hofland
bestuurders

* Intropagina ABN AMRO

maandag, 15 september 2003