Gemeente Amsterdam

Daling goederenoverslag Zeehavens Amsterdam
15 september 2003 - Johanneke Helmers
Na jarenlange groei is de goederenoverslag tijdens het eerste halfjaar van 2003 gedaald. De daling was gezien de wereldwijde economische recessie en de oorlog in Irak verwacht. De goederenoverslag in Zeehavens Amsterdam (Amsterdam, Velsen, Beverwijk en Zaanstad) bereikte een niveau van 31,4 miljoen ton tegenover 35,7 miljoen ton tijdens de eerste zes maanden van het zeer goede jaar 2002 (-12%).

Nieuwe bedrijven

Daar tegenover staat dat de havenbedrijvigheid blijft groeien door de komst van nieuwe bedrijven. Tot nu toe heeft het Havenbedrijf al 10 hectare terrein uitgegeven voor uitbreiding van bestaande en de vestiging van nieuwe bedrijven.

Cruisevaart groeit

Ook de cruisevaart beleeft goede tijden. Naar verwachting zullen dit jaar 94 zeecruiseschepen en 750 riviercruiseschepen de Amsterdamse havenregio bezoeken. Een groei van resp. 25,3 procent en 6,4 procent.

Uit de cijfers van het Gemeentelijk Havenbedrijf blijkt dat de daling zich manifesteert in de bulkgoedsector. De teruggang met 4,3 miljoen ton wordt grotendeels veroorzaakt door de stagnerende handel in olieproducten. Hierdoor daalde de overslag van olieproducten met 2,2 miljoen ton. Volgens het Havenbedrijf is deze teruggang incidenteel van aard. Het verwacht in de loop van dit jaar weer een groei in de overslag van olieproducten.

Aan vloeibare massagoederen is het afgelopen halfjaar 6,3 miljoen ton overgeslagen (-28,1%) en aan droge massagoederen 22 miljoen ton (-8,5%). De hoeveelheid stukgoed is daarentegen met meer dan 5 procent gegroeid tot 3,6 miljoen ton.

'Ondanks de dip verwacht ik dat de overslag zich in de tweede helft van dit jaar voor een deel zal herstellen', aldus wethouder Zeehavens Mark van der Horst.

© Gemeente Amsterdam