Gemeente Aalten


15/09/2003
Wijzigingen bomenverordening
Vanaf heden is er een nieuwe bomenverordening van toepassing. In deze verordening staan bepalingen opgenomen over bomen binnen de gemeente.

Wijzigingen bomenverordening
Vanaf heden is er een nieuwe bomenverordening van toepassing. In deze verordening staan bepalingen opgenomen over bomen binnen de gemeente.

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen de nieuwe en de huidige bomenverordening. Zo was er voorheen een vergunning nodig voor de kap van alle bomen die meer dan 10 cm in diameter of meer dan 33 cm in omtrek zijn. In de nieuwe verordening is een meldingsplicht opgenomen voor bomen die 30 tot 55 cm in omtrek zijn, een vergunningaanvraag is pas nodig bij bomen met een omtrek van meer dan 55 cm. In de nieuwe verordening zijn ook berken en naaldbomen buiten bosverband vrijgesteld en kunnen dus zonder vergunning gekapt worden.

Nieuw in de verordening is ook dat er een regeling is opgenomen voor waardevolle bomen. Vooral oudere bomen bepalen het beeld van hun omgeving en hebben een grote natuurwaarde. Planten- en diersoorten zijn er voor hun bestaan van afhankelijk. De waardevolle bomen zijn door de gemeente geregistreerd. Deze bomen genieten extra bescherming. Voor deze bomen wordt geen kapvergunning afgegeven, tenzij er sprake is van een ernstige bedreiging van de openbare veiligheid, noodtoestand of een andere bijzondere situatie. Burgemeester en Wethouders kunnen dan toestemming geven tot direct vellen.

Inzage bomenverordening
De volledige bomenverordening ligt ter inzage in het gemeentehuis aan de Markt en in de locatie Nassaustraat 5. Ook kunt u de informatie inzien op de website van de gemeente Aalten.

Hoe kunt u een kapvergunning aanvragen of een melding doen? De vergunning/melding moet schriftelijk met de situatieschets worden aangevraagd door de eigenaar of degene die bevoegd is over de houtopstand te beschikken. Huurders kunnen dus niet zelf een kapvergunning aanvragen; dat moet de eigenaar van de woning doen, b.v. een woningbouwvereniging. Er is een folder verkrijgbaar waarin precies is opgenomen hoe en wanneer u een kapvergunning moet aanvragen of een melding moet doen. Folders en melding en aanvraag formulieren zijn verkrijgbaar bij de

Gemeente Aalten
Postbus 119
7120 AC Aalten
Bezoekadres: Nassaustraat 5
telefoon: 0543-493302

De procedure
Als de gemeente uw aanvraagformulier of meldingsformulier ontvangen heeft, nemen Burgemeester en Wethouders binnen 8 weken een beslissing op de aanvraag. Een deskundige van de afdeling Uitvoering-groen komt de situatie bekijken. Hij beoordeelt de aanvraag of melding en stelt Burgemeester en Wethouders voor om het kappen of de melding wel of niet toe te staan, zij nemen vervolgens een beslissing op de aanvraag of melding.
Tegelijkertijd wordt het besluit tot verlenen van de kapvergunning in Aalten Vooruit bekend gemaakt. In die bekendmaking wordt de mededeling opgenomen dat gedurende zes weken bezwaar gemaakt kan worden en / of nadere informatie kan worden ingewonnen. De termijn van behandeling van de kapvergunning is langer indien er bezwaar tegen het besluit wordt ingediend.

Wanneer is een kapvergunning geldig?
Als een kapvergunning is afgegeven dan mag u hier niet direct gebruik van maken. De mogelijkheid bestaat dat derden, b.v. omwonenden, bezwaar maken tegen de afgegeven vergunning. U moet daarom 6 weken wachten.

Leges
Als de kapvergunning wordt verleend worden er leges in rekening gebracht. De leges bedraagt 25,- voor een vergunning. Bij melding bedraagt de leges 7.