NVAB

De ORDE en de NVAB vragen uw medewerking

De ORDE en de NVAB (Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde) vragen uw medewerking

Als het aan de chirurg ligt, kan iemand na een liesbreuk operatie direct weer aan het werk de bedrijfsarts adviseert meestal een arbeidsonderbreking van enkele weken (Med Contact, mei 2002).

Een recente publicatie in Medisch Contact leerde dat bedrijfsartsen en medische specialisten heel verschillend denken over hersteltijd en werkhervatting na een hernia inguinalis. Om deze reden hebben de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), en de Orde van Medische Specialisten (ORDE), een project 'Kwantificering van hersteltijden bij veel voorkomende aandoeningen' opgezet. Dit project heeft als doel een gemeenschappelijk referentie kader voor bedrijfsartsen en medische specialisten te ontwikkelen. TNO Arbeid voert dit project in opdracht van de NVAB en ORDE uit. Het huidige onderzoek wordt gefinancierd door het CVZ (college van zorgverzekeringen).
Een kleine groep bedrijfsartsen en medisch specialisten is in dit project tot consensus gekomen over de beperkingen/benodigde hersteltijd bij een 4-tal specifieke aandoeningen: 2 neurologische aandoeningen (HNP en carpaal tunnelsyndroom) en 2 orthopedische aandoeningen (epicondylitis lateralis en meniscus laesie). In een vervolgfase wordt bij een steekproef van hun collegas onderzocht in hoeverre de bereikte consensus overeenkomt met ervaringen in de praktijk.

Op basis van deze resultaten wordt de bereikte consensus bijgesteld.

Het genoemde project is een pilot studie. Op geleide van opgedane ervaringen kan in een vervolgfase het aantal aandoeningen uitgebreid worden.

Medio september ontvangen 60 neurologen, orthopeden, revalidatieartsen en bedrijfsartsen
van TNO Arbeid informatie over dit onderzoek met een verzoek om medewerking.
De ORDE en de NVAB hopen op een goede respons.

Achtergrond van het onderzoek

In 2000 werd een onderzoeksrapport door TNO Arbeid uitgebracht over de samenwerking tussen medisch specialisten en bedrijfsartsen (Voor verbetering vatbaar, deel 2).
Er bleek inderdaad nog veel te verbeteren! Vervolgens is een werkgroep ingesteld bestaande uit Orde van Medische Specialisten (ORDE), NVAB en een viertal wetenschappelijke beroepsverenigingen van medisch specialisten (orthopedie, neurologie, psychiatrie en revalidatiegeneeskunde). Doel van de werkgroep was het formuleren van voorstellen om de samenwerking te verbeteren. Medio 2002 leverde de werkgroep een document op met een achttal beknopte projectvoorstellen. NVAB en ORDE hebben dit document vervolgens aan een aantal potentiële subsidiegevers gezonden. Zeer snel kwam er een reactie van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Er was bereidheid om de projecten 'Kwantificering van hersteltijden bij veel voorkomende aandoeningen' en Arbeid in CBO-richtlijnen te financieren. Deze bereidheid werd mede gevoed door de betrokkenheid van CVZ bij de introductie van een formele verwijsfunctie voor bedrijfsartsen per 1 januari 2004.

In 2000 werd een onderzoeksrapport door TNO Arbeid uitgebracht over de samenwerking tussen medisch specialisten en bedrijfsartsen (Voor verbetering vatbaar, deel 2).
Er bleek inderdaad nog veel te verbeteren! Vervolgens is een werkgroep ingesteld bestaande uit Orde, NVAB en een viertal wetenschappelijke beroepsverenigingen van medisch specialisten (orthopedie, neurologie, psychiatrie en revalidatiegeneeskunde). Doel van de werkgroep was het formuleren van voorstellen om de samenwerking te verbeteren. Medio 2002 leverde de werkgroep een document op met een achttal beknopte projectvoorstellen.

NVAB en Orde hebben dit document vervolgens aan een aantal potentiële subsidiegevers gezonden. Zeer snel kwam er een reactie van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Er was bereidheid om onderhavig project en het project Arbeid in CBO-richtlijnen te financieren. Deze bereidheid werd mede gevoed door de betrokkenheid van CVZ in het traject om een formele verwijsfunctie voor bedrijfsartsen te realiseren. CVZ hamerde in de door haar uitgevoerde uitvoeringstoets m.b.t. de verwijsfunctie op het belang van richtlijnontwikkeling en verdere versterking van de professionele positie van de bedrijfsarts. CVZ heeft aan de NVAB subsidie toegekend voor de uitvoering van onderstaande projecten.
De NVAB voert de regie in nauwe samenwerking met de Orde van Medisch Specialisten.