ZORGVERZEKERAAR VGZ

Hartroutes leveren gemiddeld 3 maanden wachttijdwinst

VGZ-verzekerden tevreden over hartoperatie in Duitsland

Zorgverzekeraar VGZ onderhoudt sinds augustus 2002 de Duitsland-route. Hierbij kunnen verzekerden die in Nederland met onacceptabel lange wachtlijsten te maken krijgen voor een hartoperatie of dotterbehandeling in Duitsland worden geholpen. VGZ garandeert behandeling binnen twee weken. VGZ en bemiddelingsbedrijf Top Care Immediate (TCI) hebben nu via eigen onderzoek de tevredenheid van de patiënten gemeten.

Het onderzoek laat zien dat de bemiddelde patiënten bijzonder tevreden zijn. 86% van de ondervraagden vindt het positief dat VGZ een buitenlands alternatief voor de benodigde zorg aanbiedt. 92% beoordeelt de tevredenheid over de totale dienstverlening met een rapportcijfer 8 of hoger. De samenwerking tussen Nederlandse en Duitse zorgverleners wordt door 77% als goed of zelfs uitmuntend ervaren. De vooraf gegeven informatie wordt door 88% van de respondenten als duidelijk en voldoende ervaren.

Uit het onderzoek komt als voornaamste verbeterpunt het verminderen van de taalbarrière naar voren. Ondanks de snelheid en de goede zorg blijkt soms de Duitse taal een probleem te zijn. VGZ en TCI gaan patiënten in de voorlichting in het nazorgtraject met name op dit punt nog beter informeren. Verder is er Nederlandse sprekende begeleiding aanwezig.

Vanaf augustus 2002 tot heden zijn 126 VGZ-verzekerden in Duitsland behandeld. Behalve de Duitsland-route kent VGZ - in samenwerking met Hartwachtlijst - sinds april 2003 ook de België-route. In België werden tot nu toe 40 VGZ-verzekerden behandeld. De totale kosten vallen binnen het CTG-tarief en zijn in die zin vergelijkbaar met behandeling in een Nederlands ziekenhuis. Naast deze oplossingen blijft VGZ zich concentreren op het verhogen van het aantal ingrepen dat in Nederland kan worden uitgevoerd. Daarvoor zoekt VGZ in samenwerking met Nederlandse hartcentra voortdurend naar mogelijkheden.


---