Drempels weg


Bijeenkomst in Assen: 'Plezierig en nuttig'

15-09-2003
Bron: Drempels Weg
Op vrijdag 12 september deed de karavaan van het Europees jaar van mensen met een handicap Assen aan. Om die reden vond in het plaatselijke theater de bijeenkomst gelijk=gelijk, een toegankelijk internet voor iedereen plaats. Op deze bijeenkomst waren een kleine vijftien vertegenwoordigers van organisaties uit de regio aanwezig.

Nadat gespreksleider Ivo van Duijneveldt de bijeenkomst opende en iedereen zich aan elkaar had voorgesteld werd de Drempels Weg-video vertoond. Na de vertoning vertelden de Drempels Weg ambassadeurs Eric Helmers, Jitse van der Vinne en Pascal Ursinus over de drempels die zij op internet tegenkomen. Voor veel van de aanwezigen was dit een openbaring. Zij hadden geen idee hoe een blinde het internet gebruikt en welke drempels mensen met een handicap tegenkomen op websites.

Drempels
Nadat het Drempels Weg-team een toelichting had gegeven op de W3C-richtlijnen, werd een aantal sites onder de loep genomen. Jammer was dat we geen directe internetaansluiting hadden, waardoor niet alle sites bekeken konden worden. Toch leverden de sites die wel door de ambassadeurs beoordeeld waren wel veel zaken op die vaker voorkomen zoals te kleine links, frames niet benoemd, gebruik van javascript, onduidelijke navigatie en moeilijke formulieren. Ook de positieve elementen werden door de ambassadeurs naar voren gehaald, want die waren er natuurlijk ook.

Tevreden
Aan het eind van de middag bedankte Sander Damen namens het Landelijk Bureau Toegankelijkheid de deelnemers. Uit de reacties bleek dat iedereen het een nuttige en plezierige middag vond. De deelnemers waren blij met hun nieuwe kennis en de ambassadeurs tevreden over zoveel gewillige oren. Ook het Drempels Weg-team was uitermate tevreden. We zullen dan ook vaker dergelijke bijeenkomsten organiseren. Te beginnen op 1 oktober.