VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
http://www.musicals.nl

Advies Kunstraad steun voor theaterplan VandenEndeFoundation

Positief advies Amsterdamse Kunstraad belangrijke steun voor theaterplan VandenEnde Foundation

Het bestuur van de VandenEnde Foundation ziet het positieve advies van de Amsterdamse Kunstraad als een belangrijke steun voor zijn voorstel voor een vernieuwd theatercomplex aan de Marnixstraat.

Het plan dat de VandenEnde Foundation in april dit jaar aan de Gemeente Amsterdam heeft voorgelegd, omvat de volledige renovatie van het huidige Nieuwe de la Martheater en de verbouwing van de voormalige bioscopen Calypso en Cinerama tot een gecombineerd theatercomplex.

De Amsterdamse Kunstraad kwalificeert dit plan terecht als interessant en uitdagend en plaatst het in de lange traditie van het particulier initiatief waar Amsterdam zijn meest belangwekkende theaters en musea aan te danken heeft.

De VandenEnde Foundation heeft toegezegd de kosten van de renovatie voor zijn rekening te nemen en jaarlijks tenminste 1 miljoen euro ter beschikking te stellen voor de programmering van het theatercomplex. In de visie van de Foundation moet het complex naast hoogwaardige vrije producties ook bijzondere producties brengen die een impuls kunnen geven aan de ontwikkeling van het theatermaken in Nederland.

De Foundation onderschrijft het voorstel van de Kunstraad om in een convenant afspraken vast te leggen over de continuïteit van het complex en de programmering, de garantie voor onbelemmerde economische toegang voor vrije theaterproducenten en de onafhankelijkheid van de directie van het nieuwe theatercomplex.

Inmiddels hebben de besturen van de VandenEnde Foundation en de Theatercombinatie Bellevue/Nieuwe de la Mar enkele verkennende besprekingen gevoerd over gezamenlijke uitwerking van de plannen. Joop van den Ende, voorzitter van het bestuur van de VandenEnde Foundation: 'Ik beschouw het advies van de Amsterdamse Kunstraad als een belangrijke stap voor de VandenEnde Foundation op weg naar de verwezenlijking van een podiumkunsthuis. De verdere gesprekken met het bestuur en de directie van de Theatercombinatie hierover, zie ik met het volste vertrouwen tegemoet.'


-- einde persbericht --