Dienstenbond CNV

Bloemendetail: geen uitzicht op akkoord
15-09-2003

De onderhandelingen voor een nieuwe CAO Bloemendetail schieten maar niet op. Een aantal maanden geleden hebben wij u geïnformeerd over het eindbod dat werkgevers hadden gedaan. Zonder echt inhoudelijk op onze voorstellen in te gaan, kwamen ze direct met een voorstel van 1% en nog eens een eenmalige uitkering van 0,5% over het jaarloon. Een extreem laag bod vergeleken met wat er in de rest van de detailhandel wordt afgesproken. We hebben de werkgevers dan ook laten weten dat we niet van plan waren dit eindbod aan onze leden voor te leggen en dat we pas weer aan tafel konden als werkgevers met een realistischer bod zouden komen.

Na wat gesprekken achter de schermen hadden we eind juli het idee dat we er toch wel uit konden komen. We zijn dan ook op de uitnodiging van werkgevers ingegaan om 25 augustus 2003 opnieuw rond de tafel te gaan zitten. Wat schertst echter onze verbazing! Het loonbod waar ze nu mee komen is niet veel beter dan het vorige. Werkgevers zijn enkel bereid het loon per 1e van de maand na een bereikt CAO-akkoord met 1% te verhogen en een eenmalige uitkering van 1% te betalen over het jaarloon op 1 april 2003. Alleen de eenmalige uitkering is dus met 0,5% verhoogd, maar daar staat tegenover dat de data waarop de loonsverhogingen ingaan bijna een half jaar naar achteren zijn geschoven! We zitten al een half jaar na het einde van de vorige CAO, in feite heeft u al zes maanden loonsverhoging misgelopen. Enige verbetering vergeleken met het vorige bod zit er dus niet in.

Niet voorleggen
Opnieuw hebben we de werkgevers daarom laten weten dat we dit voorstel (werkgevers zijn afgestapt van de term eindbod, wat zoveel betekent als 'slikken of stikken') niet aan u, onze leden, zullen voorleggen. We begrijpen best dat het bij veel winkels in de bloemendetailhandel minder goed gaat, maar daar hoeven zeker niet alle werknemers in de branche de dupe van te worden. Om toch uit deze impasse te komen, hebben wij besloten een tegenvoorstel te doen. We hebben dus een aantal punten laten vallen maar wees gerust, onze speerpunten blijven wel staan. Het tegenvoorstel hebben wij vandaag schriftelijk aan de werkgevers kenbaar gemaakt. De voorstellenbrief* en kunt u hier downloaden, zodat ook u van alles op de hoogte bent.

Sigaar
Nog even voor alle duidelijkheid: wij willen een loonsverhoging van tenminste 2,5%. Dit is gelijk aan hetgeen tot nu toe in andere CAOs in de detailhandel is afgesproken. Geen overdreven eis, zeker daar we best bereid zijn geweest om te kijken naar de verdeling van die 2,5%. Werkgevers hebben bij hun loonbod van totaal 2% ook rekening gehouden met de pensioenkosten die voor hen met 0,5% omhoog zijn gegaan. Zo komen zij dus uit op 2,5%. Maar die verhoogde kosten heeft u ook voor uw kiezen gehad en over de verdeling tussen werkgever en werknemer zijn in het verleden afspraken gemaakt. Werkgevers kunnen niet verwachten dat zij deze post nu in het geheel kunnen verhalen op de werknemers. Dit riekt erg naar een sigaar uit eigen doos!

Het wachten is nu op de reactie van werkgevers. Wij zullen u uiteraard van de ontwikkelingen op de hoogte houden.

Geduld
Wij begrijpen dat u al buitengewoon lang wacht op een loonsverhoging (de laatste loonsverhoging is van 1 mei 2002) maar we vragen u toch nog even geduld te hebben. De lange tijd die u nu moet wachten mag uiteraard niet als chantagemiddel worden gebruikt om deze lage loonsverhoging erdoor te krijgen.

Het belang van een sterke bond blijft bestaan. Zeker in dit soort situaties. Zorg dat de werkgevers weten dat ze te maken hebben met een bond met een grote achterban waar ze niet omheen kunnen! Maak uw collegas vandaag nog lid.

Vragen
Heeft u nog vragen of opmerkingen? Dan kunt u contact opnemen met de bestuurder voor de bloemendetailhandel, Neoletta Poelgeest, tel: (035)6460580 of e-mail: hilversum@cnvdibo.nl.


*Om dit document te bekijken is Acrobat Reader nodig. Klik hier om Adobe Acrobat Reader gratis te downloaden.