Gemeente Roermond

28 mei t/m 28 september
t/m 2 november 2003 - VERLENGD!
Tentoonstelling Harrie Tillieprijs voor vrije vormgeving

Prijswinnaar Ted Noten en de overige genomineerden voor de Harrie Tillieprijs: Iris Eichenberg, Hella Jongerius, Maurice Mentjens, Jan Merx, Job Smeets, Helmut Smits en Baukje Trenning

Harrie Tillieprijs: vormgeving in het voetspoor van Pierre Cuypers De prijs, genoemd naar de voormalige conservator van het Stedelijk Museum Roermond, werd dit jaar voor het eerst uitgereikt door de gemeente Roermond. De prijs is bestemd voor vrije vormgevers. Deze kunstenaars maken vrij werk op het gebied van bijvoorbeeld keramiek, glas of sieraden. Ze stellen zichzelf een opdracht en vervaardigen unica of werk in kleine oplages. Hun artistieke visie is de leidraad bij het ontstaan van het werk en niet de afzet- en productiemogelijkheden.

De Harrie Tillieprijs wil kunstenaars stimuleren en signaleren. De jury lette bij de beoordeling op de artistieke kwaliteit van het werk, de maatschappelijke betrokkenheid, inventiviteit, ambachtelijkheid, overstijging van discipline en de rol van de traditie in het werk.

Werk van prijswinnaar Ted Noten

Meer informatie over Harrie Tillieprijs en winnaar Ted Noten

Interactieve tentoonstelling
De tentoonstelling brengt het werk van de acht genomineerden onder de aandacht. Bovendien geeft de tentoonstelling inzicht in de verschillende ontwerpprocessen. De acht kunstenaars geven een toelichting op hun kunstenaarschap. Hoe gaan ze te werk, welke ideeën hebben ze, waardoor laten ze zich inspireren, hoe komen hun ontwerpen en producten tot stand? Via interactieve units, ontworpen en gemaakt door Jos Laugs en Hans Silvius, kan de bezoeker meer te weten komen over de werkwijze en denkwereld van Noten, Eichenberg, Jongerius, Mentjens, Merx, Smeets, Smits en Trenning.

Bij de expositie verschijnt een publicatie met een toelichting op de Harrie Tillieprijs, een essay over vormgeving door Louise Schouwenberg, het juryrapport door Sandra Smallenburg, foto's van het genomineerde werk én het curriculum vitae van prijswinnaar Ted Noten.

Internationale hedendaagse sieraadkunst
In het kader van de manifestatie Sieraden Parade

Op zondag 28 september opent burgemeester Van Beers om 15.00 uur de exposities "Sieraden, de keuze van Roermond" en "De keuze van Marzee" in het Stedelijk Museum Roermond. Marie-José van den Hout (Galerie Marzee) geeft een toelichting op de exposities, die te bezichtigen zijn tot en met 1 februari 2004.

Sieraden, de keuze van Roermond
25 Roermondse vrouwen zochten sieraden uit bij de Nijmeegse galerie Marzee, een podium voor internationale sieraadkunst. Fotograaf Peter Kessels portretteerde hen met de sieraden van hun voorkeur. Deze portretfoto's én de sieraden kunt u bezichtigen op deze expositie. De catalogus "Sieraden, de keuze van Roermond", waarin de foto's zijn opgenomen, verschijnt bij de expositie.

Deze vrouwen werkten mee aan de expositie: Betteke Boogaard - Derix, Rita van Breugel, Marjo Brummans - van der Werf, Riekie Burhenne, Annemie Dielemans, Gerda Eijkelenberg, Patricia Hoekstra - Geurten, Jeannine Hövelings, Matu Huijbregts, Josique Huyben, Thea Körver - Hendrix, Marianne Laarakkers, Marie-José de Leeuw, Marion Mestrom, Raja Moussaoui, Els Nieskens, Dorien Pollaert, Henriëtte Rademakers, Nicole Schuermans, Resi Sledsens, Mia Vergoossen, Lidy Vos, Willemijn de Vries, Yvonne de Vries en Monique Wolters. Zij zochten sieraden uit van nationale en internationale topontwerpers als Iris Bodemer, Lin Cheung, Noam Elyashiv, Susanne Knapp, Daniëlle Koninkx, Birgit Laken, Stefano Marchetti, Annelies Planteijdt, Lucy Sarneel, Claude Schmitz, Terhi Tolvanen en Silke Trekel.

foto: Peter Kessels foto: Peter Kessels
foto's: Peter Kessels

De keuze van Marzee
In dezelfde periode kunt u ook de expositie "De keuze van Marzee" bezichtigen. Marie-José van den Hout selecteerde dit jaar de beste eindexamenwerken edelsmeden op de Europese academies en hogescholen. De nieuwste tendensen en het beste van de opleidingen in Amsterdam, Antwerpen, Arnhem, Barcelona, Düsseldorf, Edinburgh, Florence, Genève, Göteborg, Halle, Idar-Oberstein, Lappeenranta, Lissabon, Londen, Maastricht, Neurenberg, Oslo, Pforzheim, Porto, Stockholm, Tallinn en Utrecht kunt u zien. De website van Galerie Marzee: www.marzee.nl.

Rondleiding
Op zondag 28 september van 13.30 tot 14.30 uur zal Marie-José van den Hout ingaan op de ontwikkelingen in het hedendaags sieraadontwerp. Dit doet ze aan de hand van de twee exposities in het museum. Iedereen is hierbij van harte welkom.

Sieraden Parade
Het hedendaags sieraad staat dit najaar centraal in Roermond. Het Stedelijk Museum Roermond en het Centrum voor de Kunsten organiseren exposities en activiteiten rond het eigentijdse sieraadontwerp.

Het hedendaagse sieraad is tijdens deze periode tevens te zien bij Roermondse galerieën en in diverse etalages in de binnenstad.

Meer informatie vindt u in het programmaboekje of op www.roermond.com/sieradenparade.