JET-NET

Jet-Net Kick-off: eerste projecten op scholen van start

Eerste projecten op scholen van start
Scholen en Jet-Net samen aan de slag met technologie

Delft, september 2003 - Jet-Net (Jongeren en Technologie Netwerk Nederland) start deze week op diverse scholen projecten om het enthousiasme van scholieren voor bèta en techniek te bevorderen. De clustering van Jet-Net activiteiten luidt het schooljaar 2003-2004 in als het eerste volledige schooljaar waarin Jet-Net actief is. In Jet-Net spannen bedrijfsleven, overheid, intermediaire en onderwijsorganisaties zich gezamenlijk in om de instroom van studenten in technische studies te bevorderen. De projecten die deze week beginnen zijn het resultaat van intensieve samenwerking tussen Akzo Nobel, DSM, Philips, Shell, Unilever en de scholen die participeren in Jet-Net.

De samenwerking met de scholen uit het Voortgezet Onderwijs loopt steeds beter. Sinds de start in januari zijn er al diverse activiteiten georganiseerd. Voor de leerlingen zijn er diverse presentaties, gastcolleges en rondleidingen verzorgd, voor leraren zijn er verschillende workshops georganiseerd. Leraren ervaren de workshops als bijzonder leerzaam. Wiebe van der Kolk van het Gertrudiscollege in Rozendaal:
10)'Ik heb weinig ervaring met techniek in de industrie en kan die dus ook niet optimaal overbrengen op mijn leerlingen. Met een workshop wordt deze mogelijkheid geboden. Het gaat vast helpen als we elkaar maar weten te vinden. Maar laat ook de leerlingen zelf kennis maken met het arbeidsproces'.
De projecten in september geven het startsein voor het nieuwe schooljaar. In overleg met de scholen wordt een programma opgesteld dat past in het lesprogramma van de desbetreffende school. De rode draad in alle projecten is de maatschappelijke relevantie van technologie en de diverse vormen waarin techniek terugkomt in het dagelijks leven. Ook de carrièremogelijkheden met een technische studie komen uitgebreid aan bod.

Zo geeft Shell een gastcollege tijdens de opening van een practicumlokaal in Groningen, organiseert Philips een workshop op het Philips Natlab en heeft DSM open huis voor docenten in Geleen en Delft. Akzo Nobel heeft in het kader van het 10-jarig bestaan van haar SOLAR-programma (Scheikunde Ontdek Lokaal Akzon Nobel Research) 60 leerlingen ontvangen in Arnhem op 2 september. Hans Wijers, voorzitter van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel op die bijeenkomst: 'Programma's als deze zijn belangrijk. Leerlingen hebben een leuke middag en zijn zo een plezierige ervaring met bèta en techniek rijker. Ik hoop dat ze daardoor gaan nadenken over een studie of beroep in de bèta en techniek. Want niet alleen Akzo Nobel heeft ze nodig. Ook andere Nederlandse bedrijven kunnen technici goed gebruiken.'

Scholen die de Jet-Net activiteiten inbedden in het onderwijs komen in aanmerking voor een premie van het ministerie van OCenW. In totaal stelt het ministerie 300.000 euro beschikbaar. In de loop van het schooljaar worden de scholen beoordeeld door een panel dat vaststelt of de samenwerking heeft geleid tot structurele inbedding van Jet-Net activiteiten in het techniekonderwijs. In het panel zijn zowel het onderwijs als onderwijsdeskundigen vertegenwoordigd.

Jet-Net werkt inmiddels samen met ruim 50 scholen verspreid over Nederland. In de komende periode zullen meer projecten op scholen gaan draaien en zal het aantal scholen en het aantal participerende bedrijven in Jet-Net worden uitgebreid.