NFO TRENDBOX BV

Vertrouwen in financieel zekere toekomst daalt sterk in NL

Jezelf iets ontzeggen om aan een financieel zekere toekomst te denken. Meer en meer Nederlanders zijn deze mening toegedaan. Na een hoogtepunt in het vertrouwen in de economie in 2001, is het positieve gevoel over de Nederlandse en de eigen financiele toekomst duidelijk dalende.
In een paar jaar tijd is de houding van de Nederlander ten aanzien van financiën danig veranderd, zo blijkt uit het al 14 jaar lopende Life & Living onderzoek van NFO Trendbox. Aan dit onderzoek naar ontwikkelingen in houding, gedrag en mentaliteit van Nederland werken elk jaar ruim 6.000 Nederlanders van 16 jaar en ouder mee. Jezelf af en toe iets ontzeggen omdat je aan een financieel zekere toekomst moet denken. In 1997 was 55% van de Nederlanders deze mening toegedaan. In de jaren daarna trad onze traditioneel Calvinistische inslag langzaam terug, tot in 2001 nog maar 47% het hiermee eens was. Inmiddels is dit in de eerste helft van 2003 weer gestegen tot 55%, een ongekend snelle ontwikkeling. Deze trend zien we het duidelijkste terug onder degenen met een bovenmodaal inkomen. Zij die het meeste vertrouwen in de maakbaarheid van de economie en de aandelenmarkt hadden gelegd komen daar nu, heel hard, van terug. In 2001 was 36% van mening dat men af en toe iets moest laten voor later, in 2002 42% en in 2003 47%. Maar niet alleen onder de hogere inkomens, ook onder de jongeren van 16 tot en met 24 jaar zien we een dergelijke ontwikkeling. In 2001 was nog 47% het hiermee eens, in 2002 53% en in 2003 60%.
Wordt het in de komende 12 maanden beter? Slechts 19% van de Nederlanders verwacht dat de economische situatie in Nederland over een jaar beter zal zijn. Degenen met een bovenmodaal inkomen hebben hier nog het meeste vertrouwen in (27%), onder degenen met een benedenmodaal inkomen is dit ver te zoeken (14%). Maar, eerlijk is eerlijk, er is wel sprake van een langzaam herstel na 2001, het moment waarop de economische 'dip' duidelijk inzette. Het gevoel dat het in Nederland een jaar later financieel beter zou zijn had toendertijd slechts 13% van de Nederlanders. Er gloort dus toch langzaam maar zeker een beetje meer licht aan de horizon.
Dat het over een paar jaar met de eigen financiën beter zal gaan, daarvan is met name het jongere deel van Nederland overtuigd. Deze overtuiging daalt sterk naarmate de leeftijd stijgt, en het verwachtingspatroon ligt veel lager dan in vroegere jaren. Verwacht van de 16 tot 24 jarigen, die aan het begin van hun loopbaan staan, nog 66% dat men er zelf over een paar jaar financieel beter voor staat (1997: 81%), dit zakt naar 39% onder de 35 tot 49 jarigen die heel bewust de jaren tachtig hebben meegemaakt (1997: 44%). Meer sparen, en tegelijkertijd het gevoel dat alles duurder is geworden. We zien namelijk ook een dalend vertrouwen in de Euro. In de winter van 2001 en de lente van 2002 was, mede dankzij intensieve campagnes van de overheid, het vertrouwen in de Euro op een hoogtepunt. Ruim een kwart (27%) van de Nederlanders was op het moment van invoering van mening dat de Euro goed zou zijn voor henzelf. Inmiddels is dat percentage gedaald en is nog maar 16% van de Nederlanders deze mening toegedaan. Waar verschillende onderzoeken stellen dat in zijn totaliteit het leven niet duurder is geworden door de invoering van de Euro, ziet de consument dat duidelijk anders, zeker in een tijd waarin 'het dubbeltje' twee keer wordt omgedraaid voor uitgave.

15 sep 03 10:20