Gemeente Dordrecht


---

Begaafplaats Zuidendijk beperkt bereikbaar door baggerwerkzaamheden

Ronald van Dijk
De openingstijden van de begraafplaats Zuidendijk zijn gewijzigd van 15 september 2003 tot en met 10 oktober 2003. In deze periode vinden baggerwerkzaamheden plaats in de vijver vlakbij de begraafplaats Zuidendijk. In tegenstelling tot het bericht op de gemeentenieuwspagina in de Stem van Dordt is de begraafplaats Essenhof toegankelijk voor het publiek.

Gewijzigde openingstijden
Van 15 september 2003 tot en met 10 oktober 2003 is de begraafplaats tijdens werkdagen voor bezoekers geopend van 17.00 uur tot 19.00 uur. In de weekenden is de begraafplaats op de normale tijden van 9.00 uur tot 16.00 uur geopend. Voor begrafenissen bestaat een aparte regeling.

Explosieven in de vijver?
In 2002 is een gedeelte van de vijver gebaggerd. Omwonenden hebben tijdens deze werkzaamheden gemeld dat er een geschut uit de Tweede Wereldoorlog op het eilandje in de vijver heeft gestaan. Via getuigenverklaringen en dossieronderzoek is deze melding onderzocht. Ook is de bagger onderzocht met speciale apparatuur. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat het geschut op het eilandje heeft gestaan en dat er metalen objecten in de bagger zitten. De resultaten geven niet aan of deze objecten explosieven zijn.

Specialistisch werk
De gemeente Dordrecht en het Waterschap de Groote Waard zijn de opdrachtgevers voor deze baggerwerkzaamheden. Zowel de gemeente als het Waterschap nemen geen risico's en laten de werkzaamheden uitvoeren door Herik Kust en Oeverwerken bv, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verwijderen van mogelijke explosieven uit de bagger.

Strikte veiligheidseisen
Het verwijderen van metalen objecten uit de bagger is aan strikte veiligheidseisen gebonden. De omgeving van de baggerlocatie is tijdens de werkzaamheden afgezet met containers en houten schermen. De baggerwerkzaamheden nemen ongeveer vier weken in beslag.