Gemeente Leiden

Persbericht

Expositie Eilandenrijk Marijk Gerritsma in bibliotheek

Publicatiedatum: 9 september 2003

Foto van Marijk Gerritsma Van 15 september tot en met 7 november exposeert Marijk Gerritsma in de vitrines van de bibliotheek op het balkon van het atrium (bereikbaar via de trap).

In de vitrines liggen etsen, tekeningen, olieverfschilderingen, dierlijke overblijfselen, fotos, boekjes met geschreven tekst. Beeldend kunstenaar Marijk Gerritsma laat ermee zien dat eilanden van over de hele wereld een inspiratiebron vormen voor haar werk.

Eilanden in het Stadhuis

Eilandenrijk is een verzameling werken, vondsten en notities, verzameld tijdens mijn verblijf op eilanden, van dichtbij tot aan de andere kant van de wereld, aldus Marijk Gerritsma.

Een kleine 20 Jaar geleden ontdekte ik wat mij in een eiland aantrekt. Ik maakte toen alleen een reis door Zweden per openbaar vervoer en te voet en raakte verloren in de uitgestrektheid van het land; de bossen waren enorm, de natuur soms overweldigend, de stilte overal. En hoe verder ik reisde, hoe meer ik het gevoel kreeg dat ik verdween. Het gebrek aan een reisgenoot versterkte dit gevoel uiteraard, maar dit was een bewuste keus geweest.

Ik nam de boot naar Gotland, aan de zuid-oostkust, huurde een fiets en verkende zo het eiland.

Een verademing, steeds weer aan een kust te komen, de overzichtelijkheid, ook al heb je een boot nodig om er van af te kunnen. Bovendien bleek aan een deel van de stranden, de Fåro North een schat aan fossielen te vinden. Ik had mijn plek gevonden.

In het Stadhuis is een keuze te zien van werk dat ontstaan is op de vele eilanden die zij tot nu toe bezocht heeft. Een tijd lang waren het dieren -de overblijfselen ervan, fossielen- die aanleiding vormden voor haar werk. De laatste jaren de aandacht van Gerritsma uit naar huizen, onderkomens, gebouwen die vaak eenzaam op een groot stuk land staan.

Marijk Gerritsma (Bolsward, 1954), woont en werkt in Leiden.

Opleiding

Op Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (1985-1990) Academie hield zij zich bezig met tekenen, schilderen en grafiek (etsen, lithografie, lino-druk). In de jaren erna was zij afwisselend een periode met schilderen en dan weer met grafiek bezig; schilderen en linoleumsnijden bijvoorbeeld, vragen een heel andere aandacht. Het directe dat je bij het schilderen hebt tegenover het langdurige proces van ontwerpen, snijden en drukken kunnen bij haar niet tegelijkertijd plaatsvinden. Na een periode met druktechnieken bezig te zijn, ontstaat vanzelf de behoefte, of zelfs het verlangen om te gaan schilderen en tekenen: het direct overbrengen van een beeld in je gedachten.

Themas in haar werk zijn vergankelijkheid, onderwerpen ontleend aan de natuur en architectuur.

Tentoonstellingen:


* Nationaal Historisch Museum Leiden (tegenwoordig Naturalis)
* Galeria Propitia Leiden

* Centrum Beeldende Kunst Leiden

* Arti et Industriae Den Haag

* Grafische Werkplaats Leiden

* Kunstpassage Den Haag

* Museum Naturalis Leiden

* Zône Leiden

* Lakenhal Leiden

Plaats : vitrines bibliotheek stadhuis

Periode : 16 september t/m november 2003

Openingstijden : tijdens kantoortijden en donderdagavond tot 20.00 uur.

Deze pagina is gewijzigd op 9 september 2003