Gemeente Rotterdam

Nr. 156
12 september 2003

Zoektocht naar Rotterdamse Groeibriljanten van start

Maandag 15 september begint officieel de gemeentelijke zoektocht naar Rotterdamse Groeibriljanten. Met een campagne van ongeveer twee en een halve maand - van 15 september t/m 28 november - wil de gemeente voldoende kansrijke initiatieven boven water krijgen om tien groeibriljanten te realiseren. Bij wijze van pilot zijn inmiddels drie initiatieven geselecteerd:'de Boogjes' aan de Nieuwe Binnenweg, het Noordplein e.o. en Oud IJsselmonde. Deze Groeibriljanten dienen als voorbeeld in de campagne. De gemeente draagt in totaal 25 miljoen euro bij aan de tien projecten.

Het project Groeibriljanten werd vorig jaar door het college van B en W in het leven geroepen als tegenhanger van het programma Fysieke Aanpak Hot spots. Een groeibriljant is een kansrijke plek in de stad die door particulier initiatief en met steun van gemeentelijke middelen en kennis uit kan groeien tot een locatie waar veel buurtbewoners op één of andere wijze profijt van hebben. Het initiatief is bedoeld om de kleinschaligheid in de grote stad terug te brengen. Buurtbewoners moeten ook in hun eigen omgeving de beschikking hebben over voorzieningen waardoor de sociale binding met de wijk wordt versterkt.

De website (www.rotterdam.nl/groeibriljanten) is de spil van de campagne. Daar is steeds actuele informatie te vinden. Affiches, buitenreclame, boekjes en artikelen in verschillende media (o.a. Nieuw Rotterdams Tij, Rotterdam R, Stadskrant, RD en huis-aan-huis-bladen) attenderen potentiële initiatiefnemers op de site.

Uit alle inzendinging worden tien projecten genomineerd door de projectleiding. Een jury van deskundigen, onder leiding van wethouder Pastors kiest de winnaars. Eén groeibriljant zal ook volledig door de Rotterdammers zelf worden gekozen. Meestemmen kan via internet.

De criteria waaraan de indieners moeten voldoen zijn:
- particulier initiatief

- effecten moeten op korte termijn zichtbaar zijn
- (beperkte) ingrepen in de fysieke infrastructuur mogelijk zijn
- de economische structuur van omgeving versterken
- sociale cohesie (en veiligheid) vebeteren

- initiatiefnemers moeten co-financieren

- initiatief mag niet indruisen tegen gemeentelijke plannen
- de plek moet door veel mensen gebruikt kunnen worden

Vooral het particuliere initiatief is volgens wethouder Marco Pastors cruciaal. "Normaal komen projecten tot stand dankzij professionele partijen. Nu is het aan de mensen in de stad zelf. Het is de bedoeling dat zij bij ons projecten aanmelden die voorzien in de fysieke verbetering van een plek bij hen in de buurt. En wat betreft die initiatiefnemers; het hoeven niet per se bewoners te zijn. Ook bijvoorbeeld groepen ondernemers, medewerkers van een school of een ontwikkelaar mogen een project aandragen. Het liefst natuurlijk gezamenlijk."

Rotterdammers met kansrijke initiatieven, kunnen voor meer informatie kijken op: www.rotterdam.nl/groeibriljanten. Met vragen kan men ook terecht bij het City Informatiecentrum, bezoekadres Coolsingel 197, telefoon: 4897777.

noot voor de redactie/