Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


15 en 29 september 2003
Studieavonden PPO Bollen: "Compost van het eigen bedrijf"

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) organiseert tweemaal een studieavond over "Compost van het eigen bedrijf". Aan bod komen het zelf composteren en het gebruik van de compost. De eerste avond is op 15 september, op het bedrijf van Jac. Prins en zn c.v. in Anna Paulowna, en is bedoeld voor ondernemers die nog weinig ervaring hebben met zelf composteren. Compost

De tweede avond is op 29 september, op PPO Proefbedrijf De Noord in St. Maartensbrug, en richt zich op telers die meer ervaring hiermee hebben. De avonden zijn gratis, maar vooraf aanmelden is noodzakelijk.

De studieavonden beginnen om 19.00 uur en duren tot ca. 21.30 uur. In beide gevallen zal ook een kijkje worden genomen bij de composthoop van het bedrijf. Ook zullen de ervaringen van de beide bedrijven worden besproken en is er ruimte voor discussie.

Tijdens de avond van 15 september zal Anne Marie van Dam van PPO toelichten hoe composteren in zijn werk gaat, aan welke regels dat is verbonden en wat de kwaliteit van de compost bepaalt. Vervolgens zal zij iets vertellen over het effect van compost als bodemverbeteraar en leverancier van organische stof, en over de kosten van composteren in vergelijking met afvoer van organisch afval. Jan Prins zal zijn ervaringen met composteren bespreken.

De tweede studieavond op 29 september zal dieper op het onderwerp ingaan. Zo zal meer worden verteld over verschillen in compostkwaliteit (ook die van aangevoerde compost) de rol van bodemleven op de bodemgezondheid, en de kwaliteit van organische stof.

De avonden vloeien voort uit het project Duurzaam Bodemleven, waarin 8 bollentelers, PPO, WLTO Advies, DLV en Compara hebben deelgenomen.

Belangstellenden wordt verzocht zich aan te melden vóór 11 september (voor de eerste avond) of vóór 23 september (voor de tweede avond) bij de receptie van PPO (0252 - 462121). Bij aanmelden worden de adresgegevens van de locatie doorgegeven. Vermeld duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer. Aanmelden kan ook per fax (0252 - 417762) of per e-mail (infobollen.ppo@wur.nl).
Meer informatie is te verkrijgen bij Anne Marie van Dam of Maria Zwart van PPO.