Gemeente Eemsmond


Persberichten
Recente persberichten

Eerste IBA gaat maandag de grond in
donderdag 11 september 2003

Maandag 15 september 2003 plaatst wethouder Harry Bolwijn om 14.00 uur de eerste IBA van het IBA-project in de gemeente Eemsmond. Deze IBA gaat aan de Oude Dijk in Uithuizen de grond in. De percelen in Eemsmond die niet op het riool worden aangesloten, kunnen dankzij het IBA-project toch voldoen aan de eisen van de nieuwe wet, tegen voor de eigenaren zo laag mogelijke kosten. In totaal hebben zich bijna 400 belangstellenden aangemeld voor het project.

IBA-project
Vóór 1 januari 2005 moeten alle huishoudens en bedrijven die niet beschikken over riolering een alternatieve voorziening hebben. In Eemsmond gaat het om circa 500 percelen. Voor deze percelen heeft de gemeente een ontheffing van de wettelijke plicht om te zorgen voor de inzameling en het transport van afvalwater. De eigenaren van deze percelen zijn verplicht om zelf maatregelen te treffen. De gemeente Eemsmond en het waterschap Noorderzijlvest hebben besloten hen daarin gezamenlijk te ondersteunen, zowel technisch als financieel. De gemeente biedt kosteloos een hoogrendement IBA-systeem aan en zorgt voor de aanleg. Het waterschap verzorgt het periodieke onderhoud en verhelpt storingen.

Proef-IBAs
In Eemsmond zijn al eerder twee IBAs geplaatst. Dit gebeurde in de aanloop naar dit project. De gemeente heeft hierdoor ervaring op kunnen doen met twee verschillende IBA-systemen.

Terug

Laatste update: donderdag 11 september 2003