Nieuws
Wat en waaruit dronken onze voorouders; een nieuwe tentoonstelling in
het Nederlands Wijnmuseum te Arnhem
Wat en waaruit dronken onze voorouders
Van 15 september tot 1 februari 2004 vindt in het Nederlands
Wijnmuseum te Arnhem de expositie plaats Wat en waaruit dronken onze
voorouders. De expositie geeft een overzicht van vele
gebruiksvoorwerpen en dranken die ons volk gebruikte om meer dan de
dorst te lessen.
De aanleiding van deze tentoonstelling is de Erasmusprijs 2003
waardoor op het gezamenlijke initiatief van de Nederlandse
Museumvereniging én de Stichting Preamium Erasmianum meer dan 40 musea
hebben besloten aandacht te zullen besteden aan spijs en drank.
Dat het drankgebruik een onderscheidend ingrediënt van een cultuur is,
wordt tijdens deze expositie wel duidelijk. Zo had drank op het gebied
van het volkswelzijn een duidelijke functie: in plaats van
verontreinigd water was het beter bier en wijn te drinken. Daarnaast
was drank een middel om zich tegen het gure weer te wapenen:
koukleumen voorzagen zich derhalve van aangenaam smakende
vloeistoffen. In de loop der tijden werd ter preventie of genezing van
ziekten niet alleen wijn voorgeschreven, maar zag menig elixer en
likeur om die reden het levenslicht.
Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan drank als onderdeel van
rituelen (miswijn, avondmaalswijn) of tradities waarbij dranken als
bruidstranen, hansje in de kelder en kandeel werden geschonken. Zo is
champagne als heildronk bij blijde en belangrijke gebeurtenissen nog
steeds een onmisbaar ingrediënt.
Maar ook ter begeleiding van de maaltijd speelt drank - en met name
wijn - een voorname rol. Een aantal oude menukaarten geeft de
bezoekers van het Nederlands Wijnmuseum inzicht in de voorkeuren van
onze voorouders.
Actie tijdens Nationale wijnweek
Iedereen die tijdens de Nationale Wijnweek van 29 september tot en met
5 oktober a.s. een wijnfles, wijnglas of kurkentrekker uit
grootmoeders tijd inlevert, krijgt gratis toegang tot het museum.
Productschap Wijn