Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 74: LAMPEGIETERSAVOND (09-09-2003)

Doe mee, loop mee, feest mee
Activiteiten Lampegietersavond

Op maandag 15 september is het weer Lampegietersavond in Veenendaal. Traditiegetrouw worden er optochten voor de jeugd georganiseerd. Dit jaar zijn dat maar liefst acht optochten. Burgemeester en wethouders zullen bij een vijftal optochten het startsein geven. Nieuw is dit jaar de actie 'doe mee, loop mee, feest mee'.

Traditie
Sinds tijden trekken op de maandag die het dichtst bij 17 september ligt de kinderen verkleed de straat op en doen zich na de optocht te goed aan chocolademelk en kaneelbeschuitjes. Deze traditie herinnert aan vroeger, aan de avond waarop voor de eerste keer in de herfst de lampen in de fabrieken werden ontstoken.
Cultuurwethouder H. Roor: "Hoewel Lampegietersavond altijd gebleven is, heeft het feest de laatste jaren iets van haar allure verloren. En dat is jammer. Natuurlijk voor de kinderen, maar ook omdat er iets verloren dreigt te gaan van de Veenendaalse geschiedenis. Daarom is de gemeente gestart met de actie doe mee, loop mee, feest mee."

Doe mee, loop mee, feest mee
Voor het basisonderwijs heeft de gemeente een scholenpakket ontwikkeld over Lampegietersavond met het motto 'Doe mee, loop mee, feest mee'. Alle leerlingen hebben een folder gekregen waarin staat uitgelegd hoe Lampegietersavond is ontstaan. De jongste kinderen hebben ook een kleurplaat gekregen.

Activiteiten
Daarnaast zijn er verschillende andere activiteiten, zoals:
* Een concert van de popgroep Di-rect in Escape Jongerencentrum Escape heeft de populaire band Di-rect geboekt. Dit is een band met landelijke bekendheid. De voorverkoop voor het concert is inmiddels gestart. De kassa, bij de ingang van het jongerencentrum, is iedere maandag tot en met donderdag geopend tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Kaarten zijn daar verkrijgbaar tegen betaling van 10 per stuk. Het concert begint om 20.30 uur. Vanaf 19.30 uur is de zaal open.
Optreden Escape: vanaf 12 jaar
Organisatie: Stichting De Vaart


* Een concert van de Scheepjeswolharmonie in theater De Lampegiet In de Lampegiet wordt een concert gegeven door de Scheepjeswolharmonie. Het concert begint om 20.45 uur (aansluitend aan de optochten) en het duurt 60 minuten, zonder pauze. De entree bedraagt 2,-- inclusief koffie en garderobe. Door een entreeprijs te vragen, ontstaat een indicatie van het aantal bezoekers. Kaartverkoop vanaf 1 september.
Theater De Lampegiet: vanaf 20 jaar
Organisatie: Directeur Charles Droste


* Muzikale avond van het Crescendo Trio Nederland In de Brugkerk wordt een muzikale avond georganiseerd. Het Crescendo Trio Nederland (cello, piano en klarinet) zal o.a. stukken van Mendelssohn, Van Beethoven, Chopin en Dvorak ten gehore brengen. Dit onder leiding van Peter Koetsveld. De entree is gratis. Het concert begint om 20.30 uur. Concert Brugkerk: vanaf 20 jaar
Organisatie: de heer Jan Hessels Mulder

In de gemeentekrant die woensdag 10 september uitkomt, wordt uitgebreid aandacht besteed aan alle activiteiten en zijn ook alle routes opgenomen van de optochten. Deze informatie is ook te vinden op deze website (zie onder).

Relevante informatie:
Routes lampegietersavond 2003
Activiteiten Lampegietersavond