Ingezonden persbericht


hetrrrrrrrooooootheater

Café Canetti

Een speciaal programma rondom de schrijver en Nobelprijs-winnaar Elias Canetti:

In oktober speelt het ro theater in de Rotterdamse Schouwburg in de regie van Alize Zandwijk Bruiloft van Elias Canetti. In het kader van deze voorstelling organiseren het ro theater en het Goethe-Institut Rotterdam een speciaal programma rondom de schrijver en Nobelprijs-winnaar Elias Canetti:

Café Canetti

op maandag 15 september, 20 uur in het Goethe-Institut Rotterdam

In Café Canetti op 15 september is de Duitse literatuurcriticus Peter Laemmle te gast. Peter Laemmle, die nauw met Canetti bevriend was, spreekt over de taal in Canetti's vroege toneelstukken en vertelt over zijn talrijke persoonlijke ontmoetingen met de schrijver. Dramaturg Erwin Jans interviewt acteur Herman Gilis over de ro theater enscenering van Bruiloft. Daarnaast lezen acteurs van het ro theater fragmenten voor uit het werk van Elias Canetti. De gesprekken in Café Canetti worden geleid door Wolfgang Herrlitz (Universiteit Utrecht), afgewisseld met muziek van Paul Hindemith en Erwin Schulhoff en uitgevoerd door Leo van Oostrom (saxofoon), David Kweksilber (saxofoon) en Gerard Bouwhuis (piano).

Reserveren noodzakelijk: 010-4046888

Tentoonstelling Simplicissimus 1918-1933

van woensdag 3 september t/m vrijdag 31 oktober

Het "Instituut van het Simplicissimus" zoals Thomas Mann het in 1926 ter gelegenheid van het 30 jarige bestaan noemde, was een onafhankelijk en liberaal tijdschrift, dat zich kritisch uiteenzette met kunst en literatuur. Haar karikaturen uit de jaren 1918 tot 1933 spiegelen de politieke strijd, economische en sociale crisissen, ideologische controverses en morele antagonisme uit deze tijd weer. Hierin ontdekt men de rijkdom aan verscheidenheid van types uit de Weimarrepubliek, een tijd vol van hectiek en hoop, excentriciteit en wanhoop, vlijt en zucht naar plezier. De tentoonstelling bestaat uit een honderdtal karikaturen van o.a. George Grosz, door wie Elias Canetti zeer werd geïnspireerd.

Ook het decor van Café Canetti herinnert aan een gebeurtenis uit deze tijd, waarmee Canetti bezig was - de brand in het Paleis van Justitie in Wenen in 1927 - en is tot aan de première op 11 oktober te zien op de tentoonstelling. Daarnaast is er uniek geluidsmateriaal van Elias Canetti en Karl Kraus te beluisteren. Tevens is er een boekentafel met belangrijke publicaties van Canetti en zijn tijdgenoten.

Goethe-Institut Rotterdam, Westersingel 9

openingstijden: dinsdag t/m donderdag 14.00-19.00, vrijdag 12.00-17.00, zondag 13.00-17.00

Entrée gratis

Meer informatie:

Goethe-Institut: 010-2092090 of ro theater: 010-4046888

www.goethe.de/rotterdam en www.rotheater.nl