EVD


Inkomende handelsreis Braziliaanse agrobedrijven naar Nederland, 15 tot 19 september 2003

---

Terwijl de Braziliaanse export van landbouwproducten in de lift zit, is de Nederlandse export naar Brazilië door verschillende oorzaken moeizaam. Dit kan ten dele verklaard worden door de moeizame procedures en hoge tarieven die daarbij gelden, maar ook door onbekendheid van de Nederlandse bedrijven met de Braziliaanse markt.
Van 15 tot 19 september 2003 zullen twaalf Braziliaanse bedrijven uit de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul een bezoek brengen aan Nederland. Op 15 september zal in Den Haag een matchmaking/seminar gehouden worden in het Promenade Hotel in Den Haag.

Graag nodigen wij u uit om aan deze inkomende handelsreis deel te nemen. U kunt zich direct online aanmelden. Sluitingsdatum is 7 september 2003.

Interessante sectoren
Doel van de inzending is contacten op te doen voor handel en technisch/commerciële samenwerking in diverse sectoren van de agribusiness. Deelnemers hebben belangstelling voor bloemen, zuivel, aardappels, graan, biologisch-dynamische rijst, irrigatie, machines voor verwerking voedingsmiddelen, intellectueel eigendom en kennisuitwisseling.

Kansen in Brazilië
Brazilië is zich in snel tempo aan het ontwikkelen tot één van de grootste producenten van landbouwproducten ter wereld. De graanoogst van het afgelopen seizoen registreerde een recordvolume van bijna 120 miljoen ton, met soja als belangrijkste gewas. Ook op het gebied van rundvlees, pluimvee en varkensvlees ontwikkelt het land zich als een belangrijke wereldspeler. De zuivelproductie daarentegen is relatief nog slecht ontwikkeld, terwijl fruit naast vruchtensappen (tropisch fruit uit het noordoosten, maar ook bijvoorbeeld appels uit het zuidelijke gedeelte) in opkomst is. In de sierteeltsector wordt de dienst nog steeds uitgemaakt door de Nederlandse kolonie Holambra, nabij het economisch centrum São Paulo. Hoewel er nog voldoende ruimte is voor groei (land en mankracht zijn in voldoende mate en tegen een geringe prijs beschikbaar) heeft het land echter steeds meer behoefte aan kennis, zowel op het gebied van technologie als markt. Onder andere op het gebied van milieueisen en de regels van de Europese markt bestaat veel onbekendheid. Voor uitgangsmateriaal en toelevering van hoogwaardige en/of innovatieve apparatuur is er een markt. Brazilië heeft 178 miljoen inwoners (met een kapitaalkrachtige toplaag) en een groot exportpotentieel. Het is niet een gemakkelijke markt, maar met het oog op de groeipotentie, zeker de moeite waard om een graantje van mee te pikken.

Meer informatie
Voor nadere informatie over de inkomende handelsreis kunt u contact opnemen met:

* Hans van der Bron
Tel: (070) 778 82 92
E-mail: mailto:matchmaking@info.evd.nl

Wilt u meer informatie over Brazilië, dan kunt de landenpagina en de online publicatie raadplegen of u kunt contact opnemen met de regio-informatiemanager voor Brazilië:

* Suzanne Bouman
Telefoon: (070) 778 87 33
E-mail: brazilie@info.evd.nl

Brazilië