Gemeente Gouda



03.099 leren elkaar aan te spreken op onaangepast gedrag

datum: 13 september 2003
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Frans Bruijns
telefoon: 0182-588903

leren elkaar aan te spreken op onaangepast gedrag
gouda van start met deel 2 gouden stadsregels

Op zaterdag 13 september is in Gouda op diverse locaties in de stad deel twee van de Gouden Stadsregels van start gegaan. Tijdens de tweede campagne wordt onder het thema: Het recht van de sterkste kost de ander de kop, aandacht gevraagd voor drie van de tien stadsregels: Gebruik geen geweld; Hardrijden is bloedlink, dus doe normaal; Intimiderend rondhangen is asociaal. Het doel van de campagne is niet alleen om deze drie regels tussen de oren van de Gouwenaars te krijgen, maar vooral dat zij elkaar weer durven aan te spreken op gedragsregels. Dit onderwerp is tevens onder-deel van het landelijke StadsregelCongres, dat op woensdag 19 november plaatsvindt in de St. Jans-kerk te Gouda.

Op de startdag van de tweede campagne werd s morgens in de winkelcentra van de wijken Goverwelle en Bloemendaal door twee acteurs een aantal scènes gespeeld waar ook het publiek bij betrokken werd. De ene acteur vertoonde en de andere reageerde op onaangepast gedrag. In de eerste scène leidde het aanspreken tot escalatie. Een gespreksleider besprak het resultaat met het publiek en legde de relatie met het doel van het project Gouden Stadsregels. Dat is: kennen, herkennen in de eigen situatie en erkennen dat ze ook op jezelf van toepassing zijn. En last but not least: elkaar weer op de regels en achterliggende waarden en normen durven aanspreken. Verder vond voor het eerst de uitreiking plaats van het stadsregelbloemetje van de maand. Door middel van dit bloemetje van de maand kunnen burgers inwoners of organisaties in Gouda nomineren als zij vinden dat die zich in de geest van de stadsregels verdienstelijk hebben gemaakt.

In de middag verplaatste het stadsregelproject zich naar de Oude Plazuid-fabriek aan het Raam en de Vest. De stadsregelactiviteiten haakte aan bij het programma Speelwinkel pakt uit in de Plazuid, deze manifesta-tie werd gehouden ter ere van: 25 jaar Buurthuis de Speelwinkel; 15 jaar Initiatiefgroep Raambuurt; 20 jaar Peuterspeelzaal Dribbel; 5 jaar Platform Binnenstad West. Tijdens de middagmanifestatie stond opnieuw de kunstzinnige Babbelbank centraal (symbool voor ontmoeting en gesprek over normen en waarden). Burge-meester Cornelis voerde - gezeten op de babbelbank - een gesprek met vertegenwoordigers van Bureau Slachtofferhulp. Naast het Babbelbankgesprek hield de burgemeester een toespraak, waarin hij een oproep deed aan alle Gouwenaars om het Stadsregelproject met meer activiteiten uit te breiden. Verder waren er drie dichters die op de Stadsregels geïnspireerde gedichten voordroegen, een stadsomroeper en een acteur die omstanders vroeg wanneer zij voor het laatst geweld hadden gebruikt. Met een eigen marktkraam vroeg de Stadsregelwerkgroep Publiciteit aandacht voor meer veiligheid in het verkeer, brachten zij een ongeval in beeld en deelden zij foldermateriaal uit.

StadsregelCongres Gouda

Tijdens de periode van de tweede campagne, zal ook het landelijke StadsregelCongres Gouda plaatsvinden. Dit wordt gehouden op woensdagmiddag 19 november van 13.00-17.00 uur in de St. Janskerk te Gouda. Het congres is mede mogelijk dankzij subsidiegeld van het ministerie van VWS en is bestemd voor gemeen-telijke overheden, welzijnsinstellingen, sportclubs, scholen en iedereen die beroepsmatig geïnteresseerd is in het werken met gedragsregels. Het congres laat onder meer zien hoe het Goudse stadsregelproject is ontstaan en welke rol het speelt in het landelijke waarden- en normendebat. Vervolgens leren de congres-gangers welke vaardigheden nodig zijn om elkaar weer te durven aanspreken op elkaars gedrag. Dit onder-werp - dat een belangrijk onderdeel is van het congres - wordt verzorgd door NEAG in samenwerking met burgers en Goudse welzijnsinstellingen. NEAG (Nederlands Expertisecentrum Alternatieven voor Geweld) te Amsterdam is een actief netwerk van deskundigen, mediators en trainers. Na de pauze laat het Verweij-Jonker-Instituut zien hoe het onderzoek wordt opgezet om de resultaten van het Stadsregelproject te meten en te evalueren. Het congres wordt afgesloten met een interactief deel, gericht op het overdragen van het proces: hoe start ik een project als de Gouden Stadsregels op en hoe werk ik daar mee?

waarom stadsregels?

Alle inwoners van Gouda zijn in juni 2002 gevraagd om de 10 Gouden Stadsregels te kiezen. Ruim 3.800 Gouwenaars vulden de enquête in. Dit bleek het startsein voor een stadsbrede discussie. Het stadsregel-initiatief van de gemeente wordt steeds meer overgenomen door Goudse organisaties en inwoners van Gouda. Dat is ook de bedoeling. Het is een campagne van en voor de stad. De gemeente zorgt ervoor dat vruchtbare ideeën van de grond kunnen komen en dat Gouwenaars met hun activiteiten echt iets voor de stad kunnen betekenen. Een begeleidend team van de gemeente ondersteunt het project.

Aanleiding voor het project Stadsregels is een in 2000 gehouden onderzoek van de gemeente Gouda naar de veiligheid in de stad. Eén van de conclusies daaruit is, dat Gouda veiliger kan worden, onder andere door normen te stellen en de sfeer van onverschilligheid en afzijdigheid te doorbreken. Het project Gouden Stads-regels geeft aandacht aan de normen en wil mensen met elkaar in gesprek brengen. De 10 stadsregels zijn:


1. Wat je stuk maakt, moet je zelf betalen.
2. Gebruik geen geweld.

3. Ruim je afval zelf op.

4. Intimiderend rondhangen is asociaal

5. Spreek Nederlands, dan verstaan wij elkaar.
6. Respecteer elkaar altijd.

7. Hardrijden is bloedlink, dus doe normaal.
8. Ouders voeden zelf hun kinderen op.

9. Pest, plaag en discrimineer niet.

10 Agenten zijn er voor ons allemaal, respecteer ze.

De tweede campagne loopt van september tot en met november. De gehele campagne duurt tot en met juni 2004.

meer informatie

Inwoners en organisaties die meer willen weten over het project Gouden Stadsregels, kunnen bellen met het stadsregel-secretariaat, telefoon (0182) 589 141. Ook de website www.goudenstadsregels.nl biedt meer informatie.

Trefwoorden projecten , veiligheid
Footer