Vlaamse overheid

Standpuntbepaling m.b.t. de voortgang van de onderhandelingen in het kader van de
Wereldhandelsorganisatie (WHO), n.a.v. de vijfde ministeriële Conferentie van de WHO, gepland van 10 tot 14 september a.s. in Cancún, Mexico

Op voorstel van Vlaams minister van Economie en Buitenlands Beleid, Patricia Ceysens, bepaalde de Vlaamse regering haar standpunt over vier algemene thema's, nl. ontwikkeling, milieu, diensten van algemeen belang en werking van de WHO en over het sectorale thema landbouw. Minister Ceysens zal het standpunt van de Vlaamse regering formeel overmaken aan de federale minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel, die de Belgische delegatie zal leiden in Cancun. Tevens zal minister Ceysens zorgen voor een adequate Vlaamse vertegenwoordiging binnen de Belgische delegatie voor Cancun.

Ontwikkeling
Bijzondere regeling m.b.t. geneesmiddelen voor het voorkomen, beheersen en bestrijden van epidemies die vooral de ontwikkelingslanden treffen en minimaal de epidemies van HIV/AIDS, malaria en tuberculose. Het beperken van intellectuele eigendomsrechten op geneesmiddelen, minimaal tegen de drie vermelde besmettelijke ziekten.

Alle WHO-leden, in het bijzonder de ontwikkelingslanden, ten volle voordelen laten halen uit een expansie van de wereldhandel (win-win).
Beter toegang voor ontwikkelingslanden tot buitenlandse markten, zelfs voor bepaalde landbouwproducten. Dit kan door bijv. het garanderen van douane- en quotavrije invoer voor alle landbouwproducten afkomstig uit de minst ontwikkelde landen.

Milieu
Noodzaak aan integratie van het handels- en milieuhoofdstuk in andere domeinen van de onderhandelingen.

Voorkeur voor versterking van de technische bijstand voor ontwikkelingslanden om hen de mogelijkheid te bieden op een gelijke voet te onderhandelen, zonder dat milieumaatregelen voor hen een additionele belemmering creëren in de bepaling van hun handelspositie.

Diensten van algemeen belang
Het GATS onderkent naast commerciële diensten ook diensten van algemeen belang. Deze liggen buiten het domein van de handel en worden dus uitgesloten van de onderhandelingen in de WHO. Culturele diensten zijn geen handels- of verbruiksproducten als andere diensten.

Geen verdere liberalisering van de onderwijssector.

Eis tot liberalisering van de scheepvaartdiensten, in het bijzonder de baggerwerken, en van de energiediensten met een bijzondere regeling voor de waterproductie en het loodswezen.

Werking van de WHO
Grotere transparantie van de WHO door dialoog met de niet-gouvernementele organisaties

Structurele hervorming van de WHO: de ontwikkelingslanden moeten als volwaardige partners beschouwd worden en voorbereidende afspraken moeten niet uitsluitend met geïndustrialiseerde gemaakt worden.

De Vlaamse regering steunt volgende standpunten rond de landbouw.
Onvoorwaardelijke totale liberalisering is onaanvaardbaar. Vlaanderen moet op wereldvlak enerzijds het familiaal karakter van zijn landbouw kunnen behouden, en anderzijds zijn volledige steun geven aan de ontwikkelingsdoelstellingen voor de landbouw. De EU-voorstellen voor modaliteiten geven de nodige garanties om de belangrijke commerciële en niet- commerciële doelstellingen in de landbouw te realiseren.

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
michel.debruyne@vlaanderen.be


---