Gemeente Enschede

Vooraankondiging Twentse Landdag


Enschede, 16-07-2003

Waar stad en platteland elkaar ontmoeten

Voor de tweede keer wordt op 14 september 2003 de Twentse Landdag gehouden in het A. Ledeboerpark en op landgoed Het Wageler. De eerste Twentse Landdag in 2000 was met 15.000 bezoekers een enorm succes en dus zeker voor herhaling vatbaar. Dat moment is dit jaar weer aangebroken en de afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede, de Stichting STAWEL Enschede en de Gewestelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (GLTO) hebben de handen ineengeslagen om de Twentse Landdag weer tot een groot succes te maken. De ontmoeting tussen stad en platteland op deze dag gebeurt met veekeuringen, marktpresentaties en tal van doe- en kijkdemonstraties.

Spannend platteland
In het Twentse landschap neemt de verstedelijking geleidelijk toe. Het platteland heeft alles te maken met het leven in de stad. Cultuurhistorisch gezien is de stad ontstaan uit het platteland en ruimtelijk zijn beide onlosmakelijk verbonden; zeker nu het platteland en het boerenbedrijf een actieve rol zijn gaan spelen in recreatie en toerisme. De stedeling kan er genieten van de rust en de natuur, kennisnemen van plattelandsproducten, contact hebben met dieren en een kijkje nemen bij het reilen en zeilen op een echt boerenbedrijf. Om het platteland met al zijn producten, diensten en activiteiten eens dichter bij de mensen uit de stad te brengen, ontmoeten stad en platteland elkaar op de Twentse Landdag. De algemene ?rode draad? voor de Twentse Landdag loopt als volgt: van het proces van landbeheer- en bewerking via de teelt en oogst van producten van het land, naar het gebruik van het land en de consumptie van producten. In het buitengebied van Enschede is het A. Ledeboerpark/ landgoed Het Wageler een perfecte locatie voor de Twentse Landdag: buitenaf en toch dichtbij. Een veelzijdig programma biedt een dag boordevol bruisende activiteiten voor bezoekers uit stad en platteland.

Proeven, kijken en beleven
Jong en oud worden tijdens de Twentse Landdag uitgenodigd om te kijken, te beleven, te proeven en te genieten bij een echte boerenmarkt met vele informatiekramen waar plattelandsorganisaties zich presenteren. Er zijn diverse demonstraties en educatieve activiteiten met als hoofdthema: plattelandsproducten en ?activiteiten en de toeristische attracties van het Twentse platteland. Proef eens mee: doe de streekproef en maak je de lekkerste streekproducten eigen! Dit is het thema van de streekproductenmarkt die zich op deze Twentse Landdag presenteert. Manege ?t Roessingh demonstreert hoe zij gehandicapten in staat stelt om te kunnen genieten van een ritje te paard en volbloed veulens tonen hun vaardigheden. Bezoekers kunnen een echte veekeuring met koeien en kalveren bijwonen en zo kennis maken met de eigenschappen van het hedendaagse vee.

Recreatie en educatie
Ook aan de kinderen is gedacht en voor hen is er een uitgebreid programma samengesteld op een eigen kinderplekje op de es. De Enschedese kinderboerderijen presenteren zich hier gezamenlijk en tonen wat zij ?in huis? hebben voor de jeugd. Voor kinderen is niet alleen het kijken naar dieren leuk, maar ze willen ze ook aanraken, aaien en knuffelen. Zintuiglijke ervaring speelt vooral bij jonge kinderen een grote rol, maar er hoort natuurlijk ook een stukje educatie bij: een goede en verantwoordelijke omgang met dieren. Daar besteden de kinderboerderijen uitgebreid aandacht aan. Verder is er een leuk activiteitencircuit waarbij kinderen kennis maken met de oude gebruiken en werktuigen van vroeger en ervaren hoe een kinderleven er uitzag in vroegere tijden op het platteland. Natuurlijk is er ook kindertheater en zijn er schminkers. Levende muziek brengt extra sfeer en er spelen zich diverse kunstzinnige activiteiten af op deze dag.

Week van het Platteland
De Twentse Landdag valt midden in de Week van het Platteland en in het Jaar van de Boerderij en sluit hier met zijn activiteiten naadloos op aan. Omdat het bovendien de zaterdag ervoor ook nog eens Open Monumentendag is, heeft de afdeling NatuurEducatie in samenwerking met het VVV Boekelo, STAWEL, de Historische Sociëteit Enschede/ Lonneker en FC Fietsplezier een fietstocht uitgezet die beschreven staat in een fraai boekje dat beschikbaar is voor enthousiaste fietsers. De route loopt door het buitengebied tussen het A. Ledeboerpark en museum Het Jannink. De biologische zorgboerderij De Viermarken die op landgoed Het Wageler is gesitueerd, is ook aanwezig op de Twentse Landdag om bezoekers kennis te laten maken met hun biologische producten.

Meer informatie
De Twentse Landdag vindt plaats op zondag 14 september van 10.00 ? 17.00 uur. De activiteiten zijn verspreid over het gehele A. Ledeboerpark en landgoed Het Wageler.

De ingang van het A. Ledeboerpark ligt aan de Hengelosestraat en is aangegeven met twee zuilen met adelaars. De entree voor de Twentse Landdag is gratis.


---

Gepubliceerd op 16-07-2003 © Copyright gemeente Enschede Naar overzicht Persberichten