Skatebond Nederland

Ook Klim van Steenwijk voor Arjan Smit

De schier onklopbare Arjan Smit heeft zaterdag de Klim van Steenwijk (60 km) gewonnen en daarmee ook het eindklassement van de Univé Topcompetitie over vijf langeafstandsritten. Smit won de massasprint heuvelop. Tweede werd Jimmy Pierloot uit het Belgische Oostende, derde zijn landgenoot Stijn Van Hove uit Sint Andries.

In het eindklassement van de Topcompetitie eindigde Smits ploeggenoot Arjan Mombarg uit Vorden als tweede en Sven Depoorter uit het Belgische Oudenburg als derde.
Dat de wedstrijd in een pelotonsprint eindigde, ongewoon voor een wedstrijd van deze lengte, betekende niet dat er niet werd aangevallen. Vrijwel elke ronde gebeurde dat op 'de Klim', een helling van een paar honderd meter tegen een dijk op, die elke omloop van 2,4 km terugkwam. Toch bleef op de lange rechte stukken, waar tamelijk veel wind stond, niemand van de ontsnapten definitief weg. Voor het eerst had de organisatie de finish bergop geplaatst, hetgeen de koers extra zwaar maakte.
Smits Franse ploeggenoot Cédric Michaud, niet gevaarlijk voor het eindklassement, behaalde in de eerste helft van de koers een flinke voorsprong in zijn eentje. Hij passeerde ook het B-peloton, dat eerder in dezelfde omloop was gestart, maar werd later weer gegrepen door de hoofdmacht. In de omloop daarna viel Smit heuvelop aan, met Michaud in zijn kielzog. De volgende ronde was het Arjan Mombarg die de helling gebruikte om de demarreren, de ronde daarna was het de beurt aan Nefit-teamgenoot Erik Hulzebosch. De ploeg van Univé/Mogema had het druk met counteren. Ook pogingen van rijders uit andere ploegen waren gedoemd te mislukken, zoals die van Jacco Morren uit Kamperveen (Vadesto), Frank Fiers uit België (Univé/Mogema) en Wim Bos uit Oosterwolde (StouwdaMonda), die later ten val kwam en daardoor op achterstand finishte.
Ook een Franse ploeg kon niet domineren, hoewel Philippe Boulard geregeld voorin te vinden was. Zij probeerden de derde plaats in het klassement van Mathieu Barrault te verdedigen; zonder succes, want de Fransman kwam als tiende binnen en zakte naar de zesde plek. Hij werd in het klassement gepasseerd door Depoorter (3e) en Jimmy Pierloot (4e). Een andere internationale aanval leek te komen van Johan Hamas uit Zweden, die met een landgenoot naar Nederland was gekomen en 16 seconden voorsprong had opgebouwd met 12 km te gaan. Ook hij werd teruggepakt.
Arjan Smit won in totaal drie van de vijf klassiekers en werd tweemaal tweede. Mombarg won er één en bleef tweede in de eindrangschikking. Ook Michaud heeft één zege achter zijn naam.

Het erepodium bij de vrouwen was Vlaams. Eerste na 21,5 km werd Hilde Goovaerts uit Zemst, tweede Ann Thys uit Heverlee en derde Wencke Depoorter uit Oudenburg. Marjanne Smit uit Rouveen was op de vijfde plaats de eerste Nederlandse. Er finishten zeventien dames.

B-rijders
Sven Mallezie uit het Belgische Eeklo was in de B-wedstrijd over 45,5 km de snelste van een kopgroep van vier. Deze was twee ronden (vijf kilometer) voor het eind ontstaan. Tweede werd Gerrit de Zwaan uit Nunspeet, derde Jenita Hulzebosch-Smit uit Loozen en vierde Andries Roseboom uit Lieren.
Hulzebosch-Smit had de hele koers veel strijdlust laten zien. Haar zus Gretha, de enige andere vrouw in de B-koers, hield er vroegtijdig mee op. Er was ook een aanvalspoging geweest van Bob de Vries uit Haule en Wouter Backers uit België, maar het duo werd na twee omlopen weer ingerekend.

C-rijders
Niek Rolleman uit Rijssen won de moeizame eindsprint heuvelopwaarts van een kopgroep van drie bij de C-rijders (26,5 km). Als tweede eindigde André Akkerman uit Staphorst, de leider in het klassement om de Appie Zomer-bokaal. Derde werd Stephan Wielinga uit Wolvega. Achter de kopgroep was Barry Steneker uit Apeldoorn de beste van de rest.

Veteranen
De beslissende eindsprint bij de veteranen (31 km) ging tussen Egbert Post uit Groningen en Piet de Boer uit Jellum. Post bleek de sterkste. Derde werd Carlo van der Zwan uit Heerde. De veertigplussers hadden vroeg in de wedstrijd een kopgroep van vijf gevormd, die het peloton niet terugzag. Vierde van deze groep werd Henk Lankhof uit Aalten, koploper in de rangschikking van de Paul van Vilsteren-trofee, vijfde Jean-Luc Ostyn uit het Belgische Kortrijk.

Karin Verhoef, SBN

Meer info: www.skatebond.nl

E-mail: info@skatebond.nl

---
Over de Univé competities

Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skatebond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk', afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skatebond Nederland voor animatie van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.

---
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl

---

---
Skatebond Nederland
www.skatebond.nl