STICHTING EXODUS NEDERLAND

Hulp aan ex-gedetineerden wordt bedreigd

PERSBERICHT

Hulp aan ex-gedetineerden opnieuw bedreigd door halsstarrige houding Donner
Open Dag Stichting Exodus opmaat tot acties voor behoud subsidie

Op zaterdag 13 september a.s. houden 7 van de 9 Exodus-huizen in Nederland hun jaarlijkse Open Dag. Op deze dag krijgen buurtbewoners en tal van andere relaties rond de Exodus-huizen de gelegenheid van dichtbij kennis te maken met de inhoud van het werk dat hier voor en met ex-gedetineerden wordt uitgevoerd. Met de recente weigering van Minister Donner van Justitie om structurele financiering te regelen voor deze activiteiten krijgt de dag echter ook een actiekarakter. Bezoekers zal gevraagd worden een petitie te ondertekenen aan het kabinet, vooruitlopend op een actiebijeenkomst op 28 oktober. Kamerlid mevrouw N. Albayrak (PvdA) geeft de aftrap voor het protest door op vrijdagavond 12 september voor de bewoners van Exodus Rotterdam een maaltijd te koken.

Binnen de kleinschalige huizen van Stichting Exodus krijgen (ex-) gedetineerden een kans om, na hun detentie, hun bestaan op een zinvolle wijze vorm te geven en zo weer terug te keren in de Nederlandse samenleving. In het Exodus-programma, opgebouwd rond de vier sleutels wonen, werken, relaties en zingeving, staan gedisciplineerde begeleiding en praktische training voorop. Per jaar nemen ruim 300 (ex-) gedetineerden deel aan het programma. Er zijn zon 100 betaalde medewerkers en 300 vrijwilligers bij Exodus betrokken.

Halsstarrige houding Donner
Afgelopen week heeft Minister Donner in een brief aan Stichting Exodus laten weten geen structurele financiering te willen regelen. Hij meent dat andere ministers verantwoordelijk zijn voor hulp aan ex-gedetineerden, maar verzuimt daarbij aan te geven om welk ministerie het dan zou moeten gaan, zo geeft Exodus-directeur Rien Timmer het standpunt van de minister weer. Bovendien geeft hij bij voorbaat aan dat ook bij andere ministeries waarschijnlijk geen financiering te verwachten is.
Feit is dat Donner met deze halsstarrige houding de wens van een bijna voltallige Tweede Kamer regeert. In moties en amendementen heeft de Kamer nu al vier jaar de minister telkens gesommeerd het werk van Stichting Exodus en een beperkt aantal vergelijkbare projecten wel structureel te financieren. De Kamer heeft in een debat in juni jl. al aangekondigd opnieuw de begroting Justitie te zullen amenderen op dit punt. Voor Stichting Exodus betekent dit opnieuw onzekerheid. Volgens Timmer is minstens zo erg dat hij hiermee laat zien geen oog te hebben voor het belang van doelgerichte en kleinschalige hulp aan ex-gedetineerden. Hij handelt daarmee ook in strijd met de doelstellingen van het kabinet om juist tot vergroting van de veiligheid te komen en tot terugdringing van bureaucratie, aldus Timmer.
Overigens staat daarnaast ook het werk van de vrijwilligers binnen Exodus onder druk vanwege bezuinigingsmaatregelen van het kabinet.

Koken met Albayrak
Stichting Exodus bereidt, samen met een drietal andere stichtingen die te maken hebben met dezelfde problematiek, voor de komende maanden diverse acties voor om alsnog Minister Donner tot handelen aan te sporen. Als aftrap daartoe zal kamerlid mw. N. Albayrak (PvdA) samen met een PvdA-delegatie op vrijdag 12 september in het Rotterdamse Exodus-huis voor de bewoners een Turkse maaltijd koken. Mevrouw Albayrak is één van de Kamerleden die zich in diverse debatten een sterk voorstander heeft getoond van structurele financiering van organisaties die programmas als die van Exodus uitvoeren.

Protest
In een protestbijeenkomst op 28 oktober in Den Haag zal Stichting Exodus, samen met drie andere stichtingen breed aandacht vragen voor deze slepende kwestie. In de aanloop daar naartoe zullen de komende tijd handtekeningen worden verzameld ter ondersteuning van een petitie die Minister Donner zal worden aangeboden. Bezoekers van de Open Dag in de verschillende huizen zal gevraagd worden de petitie te steunen.

Premiére film: Waar zijn we mee bezig
Tijdens de Open Dag in de Exodus-huizen zal tevens de gelegenheid bestaan om de onlangs uitgebrachte film Waar zijn we mee bezig te zien. Deze film, van de hand van filmmaker Ruud Foppen (Mens&Media) laat op indringende wijze zien hoe vrijwilligers zich binnen de nazorggroepen van Exodus inzetten voor ex-gedetineerden en welke problemen en successen ze daarbij op hun weg vinden. De film is tot stand gekomen dankzij een subsidie van het Ministerie van Justitie (!) en is beschikbaar voor voorlichtings-doeleinden.

Vestigingen Open Dag 13 september 2003

-Stichting Exodus Amsterdam Overtoom 103-105 12-17 uur
-Stichting Exodus Den Haag Frankenslag 162-164-166 10-13 uur
-Stichting Exodus Den Bosch J. Schöfferlaan 1 12-15 uur
-Stichting Exodus Utrecht Waalstraat 91-93 13-16 uur
-Stichting Exodus Groningen Parklaan 21 12-16 uur
-Stichting Exodus Leiden Plantage 16 12-16 uur
-Stichting Exodus Rotterdam Westzeedijk 116 10-14 uur Bij Stichting Exodus Alkmaar wordt later dit jaar een Open Dag gehouden in het kader van de lustrumviering aldaar. Stichting Exodus Venlo, specifiek voor vrouwen met evt. kinderen, beschikt nog niet over dusdanige huisvesting dat een Open Dag mogelijk is.