Gemeente Heythuysen

Nieuws

Open Monumentendag 2003 in Heythuysen

Open Monumentendag 2003 in Heythuysen Waarom een Open Monumentendag? De Open Monumentendag wordt georganiseerd om zodoende meer mensen intensiever in contact te brengen met hun historisch gebouwde omgeving en zo de belangstelling voor monumenten en monumentenzorg te vergroten.

Open Monumentendag in Heythuysen
De zeventiende Open Monumentendag in Heythuysen vindt dit jaar plaats op zaterdag 14 september 2003. Aangezien 2003 het Jaar van de Boerderij is, is het thema van dit jaar Landelijke bouwkunst. De gemeente Heythuysen heeft dit landelijke thema niet overgenomen, maar stelt op die dagen wél een aantal monumenten gratis open voor het publiek.

Dit jaar zijn dat onderstaande monumenten:

De Auroramolen aan de Rijksweg te Baexem

Op zaterdag 14 september 2003 is de molen van 11.00 16.00 uur te bezichtigen.
In 1846 kreeg Baexem een windmolen dankzij mevrouw De Keverbergh dAldenghoor uit Haelen, die haar molen te Haelen wilde overplaatsen naar Baexem. De molen heeft tot 1971 als standplaats het Horckerveld gehad. De molen heeft haar naam Aurora gekregen van de familie Canoy, de tweede eigenaar van de molen. De molen had vroeger in eerste plaats een economische functie; het cultuur-historische belang kwam pas veel later naar voren. In 1968 kocht de gemeente Baexem de molen van de toenmalige eigenaars, de familie Grubben en zij besloten om landschappelijke, toeristische en preventieve redenen de molen te verplaatsen naar haar huidige plek op een terrein aan de Rijksweg Weert-Roermond.
De windgraanmolen Aurora is een halfgesloten standaardmolen. De grote houten kast (met wieken en trap) draait om een zware houten as. Dit is de staander of standaard. Omdat de ruimte onder de kast tussen de vier gemetselde steunblokken alleen van onder open is, spreken kennis van een halfgesloten standaardmolen. In Limburg staan er nog maar zes van! Bij de molen is een molenhuisje. Hier kunt u meel en de streekeigen Aurorakoekjes kopen. Tevens vinden hier vaker exposities plaats.

De St. Antoniusmolen aan de St. Antoniusstraat te Heythuysen

Ook de St. Antoniusmolen in Heythuysen is open op zaterdag 14 september 2003
van 11.00 16.00 uur.
Oftewel, de molen van Coenen, aldus de oude generatie molenaars. Zo genoemd, omdat drie generaties van de familie Coenen deze molen gepacht en bemalen hebben.
Catharina Berden, weduwe van Theodoor Geenen, gaf in 1860 opdracht tot het bouwen van de windmolen. Na jaren in particulier bezit te zijn geweest, kocht de gemeente Heythuysen de molen in 1969. Begin jaren zeventig werd gestart met een grondige restauratie van deze beltkorenmolen door de firma Gebr. Adriaens te Weert. In 1973 kon de molen weer draaien. In het najaar van 2000 is gestart met een nieuwe restauratie. Doel van deze restauratie was het maalvaardig maken van de molen. Inmiddels zijn de werkzaamheden ten einde en is de molen weer in volle glorie te bewonderen.

De Watermolen aan de Brugstraat te Grathem

De Watermolen in Grathem is tevens geopend op zaterdag 14 september 2003 van 11.00 16.00 uur.
Aan de Brugstraat in Grathem is een goed voorbeeld te zien van een nog functionerende en aan de eisen van deze tijd aangepaste watermolen. Vermoedelijk is dit een eeuwenoud molencomplex, gebouwd op de Uffelse beek. Het molengebouw en het aansluitende molenhuis hebben een met rode en blauwe pannen bedekt schilddak. In 1915 werd in de molen een ijzeren Francisturbine geplaatst met een drijfwerk van ijzer en hout. In 1994-1995 werd de molen geheel gerestaureerd.