Den Haag, 12 september 2003
Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
1. Hebt u kennisgenomen van het radioprogramma Medisch Meldpunt van de AVRO d.d. 8 september jl., waarin melding wordt gemaakt van de slechte kwaliteit en toegankelijkheid van huisartsenposten in Zuid-Limburg? 1
2. Klopt het, dat, zoals in het radioprogramma is aangegeven, de huisartsenposten in Zuid-Limburg slecht bereikbaar zijn? Bent u op de hoogte van de klachten die in deze regio door een actiegroep van bewoners en patiënten zijn geïnventariseerd? Zo ja, wat gaat u aan deze klachten doen?
3. Herinnert u zich de eerdere schriftelijke vragen over de bereikbaarheid van huisartsenposten in het algemeen en in Limburg in het bijzonder2 ? Herinnert u zich de antwoorden op de schriftelijke vragen, waarin erkend wordt dat de spreiding en de kwaliteit van de huisartsenposten in het algemeen en in Limburg in het bijzonder niet altijd goed lopen? Welke concrete maatregelen hebt u indertijd ondernomen om de spreiding en de kwaliteit van de huisartsenzorg in het algemeen en in Limburg in het bijzonder aan te pakken? Mocht u niets hebben ondernomen, kunt u hiervoor een verklaring geven?
4. Vindt u het aanvaardbaar, dat de regel dat de maximale aanrijdtijd van de dienstdoende huisarts, maximaal vijftien minuten, niet wordt gehaald? Klopt het dat met de introductie van de huisartsenposten, deze aanrijdtijden niet alleen in Limburg, maar ook in Groningen, Midden-Brabant en Gouda en omstreken niet wordt gehaald? Zo ja, wordt het doel van de huisartsenposten, namelijk de huisartsenzorg bereikbaar en toegankelijk te houden, op deze manier niet onderuit gehaald? Wat gaat u doen om de bereikbaarheid van huisartsen op het gewenste niveau te houden?
5. Herinnert u zich de antwoorden op de schriftelijke vragen waarin u stelde dat er naar tussenoplossingen wordt gezocht voor de bereikbaarheid van huisartsenposten in plattelandsgebieden in avond-, nacht- en weekenddiensten? Welke stappen heeft u tot nu toe ondernomen om de huisartsenzorg bereikbaar te houden in plattelandsgebieden, met name voor ouderen en minder validen en/of minder draagkrachtigen?
6. Kunt u aangeven welke opleidingseisen worden gesteld aan de triage-medewerkers in de call-centers van de huisartsenposten? Is het juist, dat vanwege het ontbreken van de nodige medische kennis onder het call-centerpersoneel en het ontbreken van controle van een eindverantwoordelijke arts, de triage in de huisartsenposten te wensen overlaat? Zo ja, kunt u aangeven of het hier een landelijk beeld betreft?
7. Wat is de stand van zaken met betrekking tot het thematisch onderzoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg zou verrichten naar de kwaliteit, toegankelijkheid en continuïteit van de huisartsenzorg bij de centrale huisartsenposten? Bent u bereid dit onderzoek tegelijk met de door u toegezegde notitie over de Eerstelijnszorg naar de kamer toe te sturen?
---
Radio 1, Avro-prgramma Medisch Meldpunt d.d. 8 september jl.,
Schriftelijke vragen Weekers en van Blerck-Woerdam, 1214
Schriftelijke vragen Kant, 1294
Schriftelijke vragen Arib, 719
---- --
Partij van de Arbeid